Поскъпването на банковите заеми е факт, но не всички го огласяват

След като „Първа инвестиционна банка“ обяви, че вдига лихвите по ипотечните кредити, същото направи ден по-късно и „Обединена българска банка“.

В сряда от банката съобщиха, че лихвите по ипотечните кредити в лева се вдигат с 0.5 пункта, като жилищните кредити стават с годишна лихва 7.2%, а тези за ремонт – с 8.2%, предава Mediapool.

За нови кредити променените лихви са в сила от 1 септември, а за стари – от 1 октомври. Засега банката няма да променя лихвите по потребителските кредити, кредитните карти и отпуснатите в евро.

Повишението на лихвите по кредитите става ден преди да влязат в сила рестрикциите на БНБ към търговските банки, наложени, за да се намали ръстът на кредитирането.

Централната банка наложи на кредитните институции повишаване на задължителните минимални резерви от 8 на 12% от 1 септември. Същевременно кредитите поскъпнаха и на международните пазари, а след кризата на ипотечния пазар в САЩ финансовите институции налагат в политиката си преди всичко предпазливост.

Председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян коментира, че лихвите по кредитите ще се повишат не само заради изискването на БНБ или заради състоянието на международните пазари, а и заради факта, че са били в дълъг период прекалено евтини. Според него увеличението ще е от порядъка на 1-1.5%.

Тенденцията на поскъпването на кредитите започна преди известно време, и дали банките сега решават да оповестят това, е повече тяхна политика, отколкото необходимост.

Поскъпването може да е под формата на вдигане на таксата за обслужване или по друг начин, но то вече е факт, коментира Хампарцумян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *