Потребителските нагласи в Германия удариха 8-годишен връх

Потребителските нагласи в Германия за началото на следващата година удариха 8-годишен връх с оглед надежди за ускоряване на икономическата експанзия във водещата икономика на еврозоната през следващите месеци, показва последно проучване на икономическия институт GfK.

Индексът на института GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи в Германия за януари 2015-а година, се повиши до 9,0 пункта от 8,7 пункта през ноември и при прогноза на финансовите пазари за по-сдържано подобрение до 8,8 пункта, съобщава bnr.bg.

Това представлява подобрение на немските потребителски очаквания за трети пореден месец след известно влошаване през септември и октомври, като индексът достигна най-високо ниво от декември 2006-а година, когато беше в 9,1 пункта.

Индексът, измерващ икономическите очаквания се повиши през декември до 14,5 пункта от 12,9 пункта, пречупвайки тенденцията на понижение през последните пет месеца.

Индексът, измерваща очакванията на немските потребители за техните доходи обаче се понижи през декември до 41 пункта от 48,5 пункта през ноември. Но в същото време германците показват по-добра склонност да харчат, като този индикатор се повиши през декември до 49,1 пункта от 47,5 пункта през предходния месец.

Потребителите предполагат, че слабостта на германската икономика в последно време е била само временна и че вътрешната икономика ще се върне по пътя на растеж през следващите няколко месеца, се казва в изявление на института GfK.

Подобрените икономически очаквания и на желанието за бъдещи покупки се дължат на рязкото понижение на енергийните цени, което даде известна гъвкавост на домакинските бюджети. Според GfK влошаването на очакванията за бъдещите доходи се дължи по-скоро на нестабилната международна обстановка, отколкото на състоянието на вътрешната германска икономика.

Днешните данни са в синхрон със серията позитивни немски икономически индикатори в последно време и предполагат, че Германия ще се измъкне от периода на слабост, който беше в сила през есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *