Правим оръжия за Великобритания

Англичани харесали заводите ни заради по-евтиното производство

Оръжия и части за британски фирми ще се правят у нас. Това стана ясно по време на посещение на бизнес делегация от Острова в България. Експерти от 24 фирми от британския отбранителен сектор ще огледат родните оръжейни заводи. Те ще посетят „Черно море“-Варна, който прави речни радари за Западна Европа, „Терем – Флотски Арсенал“ също в морската столица, панагюрските „Оптикс“ и „Оптико Електрон“, „Армитех“, „Арсенал“-Казанлък, ВМЗ-Сопот, „Битова Електроника“-В. Търново и самоковската „Самел 90“.

Сътрудничеството е възможно, след като вчера бе подписан меморандум за разбирателство от браншовите организации на оръжейната индустрия от двете държави.

Сред гостите от Острова са представители на гигантите Тhales, ITT Defence и EASAT. Те имат интерес да дават поръчки на български фирми като подизпълнители, защото в Англия един работник във военен завод получава 3 хил. паунда заплата, а у нас този разход е 300 лв., коментираха представители на българските фирми. Така военната продукция излиза по-евтино.

До момента само „Самел 90“ е произвеждала радари за британски потребители, обяви проф. Стефан Воденичаров, съпредседател на Сдружението на българската отбранителна индустрия. След подписването на меморандума вчера родните фирми получиха и покана да покажат продукцията си в Лондон през септември на голяма отбранителна конференция. Производството ни е конкурентно, изнасяме предимно в Африка и Близкия изток, каза Николай Ибушев, съпредседател на СБОИ и шеф на „Арсенал“. Фирмите от отбранителния бранш са увеличили производството си със 70% през 2006 г., заяви председателят на стопанската камара Божидар Данев.

Невена Мирчева

Александра Златинова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *