Преглед на печата

Подробности по тези и други водещи новини от вчера могат да бъдат прочетени в днешния печат.
Около петдесет болници са на път да последват девинската и да затворят врати за пациентите си, пише Република. Повечето от тях са натрупали задължения от стотици хиляди лева, а други са останали без персонал и клинични пътеки, заради орязани договори със здравната каса. Най-големи са притесненията за лечебните заведения в Попово, Нови Пазар и Свиленград, сочи вестникът.
Правителството сложи лимит за лечението на деца в чужбина, съобщава Сега. Болно дете ще може да получи максимум 180 хиляди лева на година от фонда, натоварен с финансово обезпечаване на лечението. Според Министерския съвет, този лимит е равен на „стойността на трикратния размер на съответния вид трансплантация, заплатен в България“. „Ако не се наложи лимит, средствата няма да стигнат. По-логично е да има праг, така че пари да има за всички нуждаещи се, а не за няколко“, обясняват служители от здравното министерство, цитирани от Сега.
„Няма да затваряме болници. Ще гледаме да оставим по-малки отделения с квалитетен персонал“, твърди Бойко Борисов в интервю за 24 часа. За здравеопазване „даваме три милиарда лева – най-много пари дори, когато не е имало криза“, а „до края на мандата ще приключим с реформата“, допълва премиерът в отговор на твърденията за влошаване на здравните услуги. По думите му, лимитът за лечение на деца в чужбина се въвежда, „защото толкова пари има държавата и много от трансплантациите могат да се проведат в България“.
В същото интервю министър-председателят потвърждава намерението си да узакони застрояването на 60 хектара от Национален парк „Пирин“ от концесионера „Юлен“. Аргументите на Борисов са, че не може да съсипе Банско. „Ако си затворим курортите, откъде ще формираме брутен продукт … Няма да дойде инвеститор повече, защото сме направили всичко да е „Натура 2000″ и ЮНЕСКО. Ще дойде някой за селски туризъм, но с това два милиона пенсионери няма да бъдат нахранени“, твърди Бойко Борисов, цитиран от 24 часа.
Водещата тема на Труд е операция „Шок“, в хода на която вчера бяха задържани близо 60 души в цялата страна. Европейската заповед, въз основа на която бяха извършени арестите, цели разбиване на международен престъпен холдинг, източил между 60 и 80 милиона евро от банкови сметки на граждани и фирми от Евросъюза и САЩ, твърди вестникът.
Стандарт отделя две страници за промените в Закона за висшето образование, подготвяни от ГЕРБ. Две дипломи за пет години обучение ще могат да получават студентите от септември, твърди вестникът. Българските университети ще привличат повече чуждестранни студенти като се сдружават с висши училища в чужбина и откриват свои филиали зад граница. Финансова инжекция ще получат университетите и институтите, които развиват специалисти в пет направления, в това число енергийна ефективност, комуникации, информатика, историческо наследство, уточнява изданието.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *