Преглед на печата 11.02.2009 г.

София е заплашена от нова криза с боклука заради липсата на кофи, е темата на ТРУД. Причината е в изтичането на договора на концесионера „Новера“. Фирмата ще си прибере 25 хиляди кофи от пет големи района на града с население над 600 хиляди души.
Нелегално произвеждано копие на цигарите синя „Джумая“ са залели България, е водещата информация на МОНИТОР. Според пушачи цигарите миришат лошо, оставят неприятен вкус в устата и не се знае какво съдържат. Във вестника можем да прочетем още, че трета експертиза, внесена вчера във Военноапелативния съд, е на път на обърне делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Според участници в раследването тя може да изчисти вината на петимата полицаи.
„Турски и китайски кич залива пазара за Баба Марта“, е водещото заглавие на НОВИНАР. Вестникът пише, че мартениците се внасят на безценица и после навлизат във вътрешността на страната с други цени.
Същото издание отбелязва, че сред застрахователите цари паника и хаос след промяната на регистрацията на леките катастрофи.
Пътната полиция остава без радари, след като апаратите масово излизат от строя, а договорите с фирмите, които ги ремонстират не са подновени. Това пише СТАНДАРТ, като се позовава на високопоставен източник в МВР.
В първия месец на новата година банките са продължили тенденцията за затягане на условията за даване на кредити на домакинствата и увеличаване на таксите и лихвите, пише ДНЕВНИК.
На страниците на същия вестник можем да прочетем още, че кръгът на висшите чиновници, които трябва да декларират конфликт на интереси, както и обхватът на т.нар. свързани лица ще бъде свит в парламента. Около тази идея се е обединила работна група, която подготвя промени в Закона за конфликт на интереси.
На вълна кредити е и вестник СЕГА, който пише, че заради кризата заемът за жилище вече е достъпен само за по-богатите домакинства. Според консултатантските компании българите, които живеят в големите градове и имат месечен семеен доход под 1500 лева, почти нямат шанс.
Кризата при вносителите на нови и употребявани коли е темата на 24 ЧАСА. Вестникът цитира председателя на Асоциацията на вносители на автомобили Анастас Тодоров, според когото поне 200 хиляди коли втора ръка залежават по борсите у нас.
Поскъпването на дървесината близо 10 пъти за две години кара големите дървопреработватели да преминат на вносни суровини или да изнасят производствата си в чужбина, е темата на ПАРИ.
Кризата доведе до спадане на превозите на корабни товари с около 70 процента, пише на първата си страница КЛАСА.
„Велопротест в София“ е водещото заглавие на ДУМА. Вестникът пише, че малко преди общественото обсъждане на бюджета на София за тази година, пред сградата на Столичната община са пристигнали веслосипедисти, които протестират срещу липсата на велоалеи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *