Преглед на печата

Правителството няма да обяви официално кризав. Дневник

„Защо да обявим кризисно положение? Откъде накъде държавата трябва да поема разходите на топлофикациите и други предприятия, които си имат сключени търговски договори с доставчиците?“ Това отговори министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос на „Дневник“ защо правителството не прилага Закона за управление при кризи.

Разпоредбата описва задълженията на държавните органи в състояние на криза и че „разходите, извършени от допълнително привлечени сили и средства“, се поемат от държавния бюджет. След това средствата се възстановяват от „причинителя на вредите“ по реда на гражданските закони.

Правителството може да обяви кризисно положение по предложение на Съвета по сигурността към кабинета. Съветът обаче не е заседавал за спрените доставки на природен газ.

Прокуратурата проверява Георги Герговв. Дневник

Прокуратурата проверява бизнесмена Георги Гергов, който е и член на ВС на БСП. Това съобщиха депутатите Яне Янев и Димитър Абаджиев. За това ги е информирал с писмо лично главният прокурор Борис Велчев, след като в средата на декември 2008 г. двамата обявиха, че са подали сигнал до прокуратурата за корупционни схеми с участието на предприемача.

Преписката срещу Георги Гергов е заведена на 6 януари, а до края на месеца се очаквали икономически и юридически анализи как през годините той се е възползвал от политически протекции, за да развива бизнеса си.

Багери разкопаха дюните на „Оазис“в. Сега

Багери унищожават незаконно дюните на къмпинг „Оазис“, твърди сигнал на природозащитници от „Зелени Балкани“. Те са сезирали РИОСВ, прокуратурата и общинската администрация в гр. Царево. Багерите копаят денонощно от 4 януари в южната част на плажа и се опитват да преместят коритото на река Потурнашка, чието устие е там. Вече се е образувало свлачище, смятат еколозите.Според „Зелени Балкани“ машините са собственост на пловдивската фирма „Аспи груп“, която строи наблизо ваканционното селище „Оазис бийч клуб“. Управителят й Владимир Андонов обаче заяви, че фирмата му нямала нищо общо с багерите. От РИОСВ обещаха да проверят на място щетите.

В София вече чистят и малките улици от снегав. Новинар

От два дни Столична община е издала заповед за почистване на малките вътрешноквартални улици от снега. Забавянето е заради неправилно паркираните автомобили, които пречат на екипите на чистотата, каза вчера шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. В почистването са се включили и автомобилите на „Паркинги и гаражи”, които вдигат колите в централната градска зона. По думите на Георгиева отпуснатите от общината близо 1,5 млн. лв. ще стигнат за почистването на всички улици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *