Преглед на печата

На първите страници на излизащите днес вестници са снимките на разбилия се край руския град Смоленск полски президентски самолет, както и снимки на загиналия президент Лех Качински. Вестниците единодушно говорят за „Проклятието Катин“, каквото е заглавието на Стандарт.
Труд пише за „Гората на смъртта“ и допълва, че прокълнатото за поляците място взе в жертва освен президента и съпругата му, така също и централен банкер, командването на полската армия и част от цвета на политическия елитна Полша.
„Пак Катин, пак смърт за полския елит“, гласи заглавието на 24 часа, който продължава темата на втора и трета страница с подобно заглавие: „В Катин – втори масов гроб на поляци“. Вестникът припомня за „раната Катин“- „Катинското клане е главният неразрешен до днес спор между Русия и Полша“. През 1940 г. в Катинската гора са разстреляни близо 22 хиляди поляци – военни и запасняци, взети в плен от Съветския съюз след нахлуването година по-рано на Червената армия в Източна Полша. Сталин обявява клането за дело на нацистите, отбелязва 24 часа.
Според Стандарт „пилотска грешка е почернила Полша“, а президентът Качински поел от инат към смъртта си“. „Цели пет пъти съдбата го е предупреждавала да не лети точно с този самолет, но той упорито е пренебрегнал предупрежденията, отбелязва изданието и припомня предишни инциденти със самолета Ту-154. Според Стандарт руският самолет фигурирал в класификациите на НАТО с етикета „немарлив“.
„Временно спират нашия Ту-154“, отбелязва Труд, а в 24часа тази информация е дадена под заглавие „Приземяваме куцото Ту, опасно е“.
Още водещи теми в днешните вестници: „Пестим от здраве. Даваме 80 евро на година за лекарства“, под това заглавие Трудпредставя резултатите от сравнително изследване на фармацевтичния пазар, от което става ясно, че във Франция тази сума е 453 евро, а в Чехия – 175. „Защо плащаме толкова малко за лекарства?, пита се Труди отговаря: „Ами държавата покрива едва 35 % от изписаните препарати, а в Европа – 85 на сто.“
„Извадени са само 4500 от 110 хиляди заявени паспорта“ е друго заглавие на Труд. Вестникът продължава темата с коментар на Николай Големанов, озаглавен „Границите на стила „трескава оперативност““.
24часа съобщава на първата си страница, че осем българи-будисти са получили благословия от тибетския духовен водач в изгнание Далай Лама. Във вестника може да прочетете и интервю с мениджъра на Димитър Бербатов Емил Данчев, озаглавено „Сър Алекс ми каза: Бербатов ще играе дълги години в „Юнайтед“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *