Преглед на печата

в. Дневник
Доставки през Гърция, газопроводът Набуко и терминал за втечнен газ ще гарантират 40% от потреблението на газ в България през 2020 г. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на питане на депутата Яне Янев. В момента България е 100% зависима от доставките от Русия. България преговоря с Гърция за изграждане на газопровод Димитровград – Комотини, които да даде възможност за алтернативни доставки през южната съседка.
Потреблението на енергия е намаляло двойно спрямо 2008 г., заяви Ковачки
в. Дневник
Двойно е намаляло енергопотреблението в страната спрямо миналата година и то за сметка на промишлените предприятия. Това съобщи днес в Перник Христо Ковачки. По думите му на енергийния пазар на Балканите в момента има свръхпредлагане на електроенергия, което заедно с намаленото потребление е довело до силен спад на цените на тока. Ковачки упрекна НЕК, че не търси купувачи на електроенергия. „Ако преди сме изнасяли по 2000 мгвт, сега количеството е спаднало на 100-150 мгвт“, подчерта Ковачки. Той съобщи, че в същото време се внасят суровини от Русия за 6-7 млрд. лв.
Евтин и некачествен мед залива пазара
в. Новинар
Евтин и некачествен мед е залял пазара в столицата. Той подбива цените на истинския мед, защото ментето се продава с около 4 лв. по-евтино. Това каза вчера Боян Първулов от столичния браншови пчеларски съюз. По думите му търговци изкупуват евтино мед от производители и после го сместват с изкуствена фруктоза. Истинският мед съдържа само естествена глюкоза и фруктоза.
Проверяват имоти на богаташи в чужбина
в. Стандарт
Скъпите и луксозни имения, яхти и автомобили няма да избегнат проверка на данъчните, дори да се намират в чужбина. След като Националната агенция за приходи определи на кои богаташи ще прави ревизии, защото имотите им надвишават многократно официалните доходи, ще провери и какви къщи, яхти и коли притежават в чужбина. Това стана ясно, след като вчера в Пловдив 36 данъчни експерти от 21 страни обмениха опит как се правят ревизии на граждани.
Пощите търсят частен партньор
в. Стандарт
Частен партньор, който да инвестира в развитието на куриерските и финансови услуги търси „Български пощи“ ЕАД, обяви шефът на дружеството Енцислав Харманджиев. До края на май предстои да се обявяват два конкурса за намиране на фирми, които да си партнират с дъщерните дружества „Булпост/EMS“ и „Финанс Пост“. До края на годината няма да има съкращения в пощите, обеща Харманджиев. До 1 януари 2011 г. е удължен срокът за монопол на пощенските пратки. Служители на „Български пощи“ ще разнасят и пратки на два частни оператора – „Т-пост“ и „МИМБ експрес“, срещу заплащане.
Януарските сметки за парно отиват в съда
в. Сега
Федерацията за защита на потребителите в България заведе дело срещу столичната „Топлофикация“ заради проблемите с януарските сметки за парно в София. „Жалбата е подкрепена с исковете на 200 столичани, които са недоволни от нереално високите януарски сметки, спирането и намаляването на топлоподаването по време на газовата криза и липсата на реална компенсация за това“, съобщи за „Сега“ председателят на федерацията Павел Кърлев.
Фонд „Тютюн“ се оказа безсилен пред една фирма
в. Сега
Над 4 месеца фонд „Тютюн“ не може да спре фирма, която държи тютюна на 200 души от Благоевградско и Гоцеделчевско, без да им плаща. Дупнишката кооперация „Агра“, която няма разрешение за преработка на суровината, продължава да изкупува тютюн от хората, като последното й обещание е да започне да им превежда парите след 21 април, съобщи вчера пред БНР шефът на фонда Гюрсел Емин.
Измамата не била за 2.2 млн. лв., както твърдят тютюнопроизводителите, а за 704 448 лв., обяви шефът на фонда. Той заяви, че още през декември ведомството е излязло с платена публикация в регионален вестник, за да предупреди хората, че не трябва да продават суровината си на тази фирма, защото тя няма лиценз. Изглежда, в региона не четат местните вестници, защото производителите са предали на „Агра“ 60 тона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *