Приватизацията на енергийни компании може да привлече чужди инвеститори на БФБ

Една от причините за липсата на инвестиционна активност от чуждестранни инвеститори към българския фондов пазар е свързана с неговия размер. „Ние просто нямаме толкова големи компании“, коментира в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.

По думите му идеята за приватизация на миноритарни дялове от инфраструктурни и енергийни компании действително има смисъл и би постигнала заложените цели – „като попълването на бюджетния дефицит и реализация на инфраструктурни проекти, и би предизвикало сериозен инвеститорски интерес“.

Такев подчерта, че за целта трябва да бъде осъществена и съответна програма за популяризирането на инициативата.

„Фактът, че продаваме определени компании, няма да докара инвеститорите – ние трябва да отидем при тях“, посочи Такев.

Той подчерта, че инвеститорски интерес би могъл да се провокира при условие, че има перспектива съответната компания да се преструктурира.

„Основната изгода би дошла от преструктурирането на съответните компании, така че да не губят пари. Разбира се, не всички са губещи, но при всички положения никой не би си купил дял от компания, която губи пари,“ коментира Такев.

С тези думи той подкрепи позицията на Димитър Бъчваров от управителния съвет на Агенцията за приватизация, заявена в ефира на телевизия Bulgaria On Air, че мотивът само за попълване на дефицита чрез приватизация на държавен дял от дадена компания, бил той и миноритарен, не може да привлече сериозни инвеститори.

„Това е абсолютно вярно“, посочи Такев. Според него, приватизацията и респективно набирането на ресурс е само едната страна на монетата. Другата би трябвало е да е подобряване на бизнес практиките в самите компании, тъй като ако те бъдат запазени в настоящия си вариант, ще продължат да губят пари, но приватизацията е шанс за по-добър контрол на дейността на компанията и налагането на доста по-добри бизнес практики“, поясни изпълнителният директор на БФБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *