Призракът на стагфлацията стресна Уолстрийт

В понеделник акциите в САЩ сериозно се понижиха. Според Reuters проточилата се криза в жилищния сектор и движението на цените нагоре представляват риск от развиване на стагфлация от типа на тази през 1970те.

Правителствените доклади от миналата седмица показаха ценови натиск нагоре през ноември. Едновременно с това притеснението за спада в жилищния сектор се интензифицира заради новините, че доверието сред строителите на жилища в САЩ през декември за трети пореден месец се държи на рекордно дъно.

Паднаха акциите на компаниите, зависими от бизнес циклите. Производителят на тежко инвестиционно оборудване Caterpillar загуби 3%, тъй като трейдърите играха надолу заради притеснения за забавяне на икономиката.

Страховете засегнаха и акциите на технологичните компании, Apple Inc загубиха 3.2%, IBM – 1.2%, Microsoft загуби 2.6% на Nasdaq.

Думата стагфлация прехвърча наоколо, обяснява специалист по стратегически маркетинг от Орегон. Стагфлация е икономическо състояние, когато цените се повишават, а ръстът на икономиката се забавя. За последен път стагфлация бе видяна в края на 1970те.

Подобно движение ще накара инвеститорите да излязат с печалбите си от чувствителни в икономическо отношение сектори като промишленост, материали и технологии.

Индексът Dow Jones industrial average загуби 1.29% или 172.65 пункта и завърши деня на 13,167.20. Индексът Standard & Poor’s 500 Index загуби 1.50%, индексът Nasdaq се смъкна с 2.32%.

В неделно интервю за телевизия ABC бившият председател на Федералния резерв Алан Грийнспан каза, че икономиката на САЩ показва ранни признаци на стагфлация, след като има риск ръстът да се забави, а цените на храната и енергията се покачват рязко.

Инвеститорите също така се притесняват, че надничащата инфлация ще върже ръцете на Бен Бернанке, сегашният председател на Фед, и той няма да може да продължи политиката за понижаване на лихви за избягване на рецесия.

Някаква позитивна тенденция на понеделнишката търговия на капиталовия пазар в САЩ се забеляза само сред акциите на финансовите компании, като финансовият индекс на S&P загуби само 0.9%. На пазара има оптимизъм за новите кредити от аукциона на Фед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *