Проверяват фейсбука на кандидати за работа.

Вече има работодатели, които гледат и фейсбука на кандидатите при назначаване на работа. Това разказа Светлозар Петров, управител на JobTiger, при представянето на предстоящия кариерен форум „Национални дни на кариерата“. Освен че могат да намерят първата си работа или стаж, по време на изложението младите хора могат и да получат консултации как да оставят добър дигитален отпечатък и как да подготвят CV-то си.

Петров уточни, че фирмите, които проверяват как се изявяват бъдещите им служители в социалните мрежи, все още не са много, но има такива. Ако поведението им в интернет е несъвместимо с фирмената политика, назначението им може да се окаже под въпрос.

Лошо впечатление правят и нелепи имейл адреси както и CV, попълнено с правописни грешки. Според Петров най-честата причина младите да дават автобиографии, пълни с грешки, е това, че те подценяват значението на CV-то, пишат го набързо и смятат, че това е просто формалност, докато в същото време фирмите гледат много сериозно на този документ. Други пропускат да напишат личните си данни и, когато ги одобрим, не знаем къде да ги търсим, разказва Петров.

Националните дни на кариерата започват от 15 март в столицата и ще продължат в различни населени места чак до началото на април. Петров обясни, че щандовете във Варна и Пловдив вече са напълно заети и няма място за повече кандидати. В столицата се очаква ръст с около 20% на фирмите, които предлагат работа. Досега те обикновено са били около 160-170, а през изложението годишно минават 19 000 млади хора. Един на всеки шест успява да си намери стаж, разказва Петров. При това повечето стажове, които предлагат работодателите, вече са платени, като сумите се въртят около минималната работна заплата. По-високо платени стажове има главно в ИТ сектора.

Противно на очакванията, за изложението са се записали не само фирми, които предлагат места в най-търсените браншове като ИТ, но и много компании производители, които търсят кадри за най-различни позиции.

Според Петров, освен че могат да си намерят работа или стаж, завършващите студенти могат и да си „сверят“ часовника какво точно се търси на пазара на труда, какви знания и умения им трябват и какво още да научат. Освен това могат да си поговорят с представители на компаниите в неформална среда и след това да не се притесняват толкова много, когато ги поканят на интервю за работа. Паралелно с изложението ще текат и дискусии, на които фирмите ще отговарят на въпросите на кандидати за работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *