Продават се жилища в центъра заради проблеми с паркирането

Младите хора излизат активно на пазара на имоти през предпоследния месец на годината. Купувачите във възрастовата граница между 25 и 35 години считат, че моментът е подходящ да се сдобият със самостоятелност, като напуснат жилището на родителите си. Част от тези семейства продават наследствен имот, за да купят апартамент или два, които да отговарят на нуждите им. Локацията е ключова при търсенето на тези купувачи – те задължително запазват квартала и дори улицата, на която са живели.

От все по-голямо значение е площта на закупените имоти – купувачите търсят оптимизиране на разходите си, не само при самата покупка, но и за в бъдеще. Масово се купуват по-малки и лесни за поддръжка жилища. Наближаващата зима, негативните последствия от кризата в съчетание със слуховете за повишаване на цените на електроенергията, извадиха на пазара по-големите апартаменти и повишиха значително търсенето на маломерни жилища. Така гарсониерите заемат дял от 36%, а едностайните – 28% от всички сключени през ноември сделки. Добър пример за това е 25-годишна жена, която продава апартамент с площ 65 кв.м. в столичния квартал Младост 3 за 45 000 евро и купува апартамент с площ 42 кв.м. за 36 000 евро в Младост 4. С тази двойна сделка тя спестява от текущите разходи за поддръжка на имота и си освобождава средства за по-трудни финансово времена.

Друга категория купувачи „бягат” от проблемите, които срещат в настоящите си жилища. Липсата на места за паркиране кара младите да продават имотите си в идеалния център на столицата и да се насочат към други елитни локации, където проблемът не съществува. Така по-спокойните квартали изместват предишните топ локации и се нареждат сред най-предпочитаните от купувачите. Свободни места за паркиране, повече зелени пространства, близост до дома на родителите или до местоработата стават фактор да се разделиш със скъпото си жилище в центъра и да купиш имот в квартал. Цените на тези имоти са между 130 и 170 хиляди евро – сума, за която може да се договори просторно жилище в затворен комплекс с редица допълнителни екстри.

Допълнителен стимул за активизиране през ноември получиха хората с пари в брой. Обсъжданите промени в Закона за нотариусите, които целят да извадят на светло сделките с недвижими имоти у нас, карат купувачите да бързат с инвестирането на парите си преди да са притиснати от таксите на банките и многото неизвестни, които традиционно се крият зад подобен род промени.

„Широкият обществен дебат по темата накара част от продавачите на имоти да поискат повишение на цените. Те вярват, че притиснати от краткия срок – до края на годината, хората със налични средства ще сключат сделка на всяка цена.”, коментира Цветелина Тасева, Изпълнителен директор на АДРЕС. „Това поведение е съвсем неоснователно, обаче и ще остави имотите на тези продавачи непродадени. Предлагането в момента е сериозно и всеки, който иска изгодна сделка, може да я постигне. Затова съветваме страните да използват моментът, за да се договорят, а не да се опитват да се надлъгват.”

Атрактивните цени са водещ фактор за сключване на сделка и през този месец. Всички купувачи са убедени, че цените ще продължават да падат, което ги кара да отлагат решението за сключване на сделка с месеци. Но ако междувременно попаднат на имот, който считат за изгоден, плащат веднага. За изгодна сделка и към момента се счита покупката на цена с минимум 10% по-ниска от средната за пазара и района.

Въпреки че парите в брой властват на пазара, и банките изиграха важна роля за увеличаване на обемите. Те дадоха зелена светлина на част от купувачите, в резултат на което делът на сделките с частично банково финансиране през ноември достигна 32%. Сред продавачите освен тези с двойни сделки се открояват собствениците на наследствени имоти и обезщетените. Те са и по-склонни на отстъпки и договаряне на цени.

Наемите преживяха поредния по-силен период. Увеличава се броят на отдадените офиси и магазини в кварталите. Периодът е подходящ за релокация и договаряне на по-изгодна цена за търговците и собствениците на малък бизнес. Наемодателите са отстъпчиви в договарянето на нивата и в предоставянето на бонуси. Въпреки това средните наемни нива в София са отбелязали ръст от 3-5% спрямо октомври.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *