Разбиха ДДС афера за 60 млн. лева

40 фирми бълват фиктивни фактури на 13-о число всеки месец, петима в ареста

Крупна ДДС афера в София разби полицията. Престъпна петорка, начело с 43-годишна счетоводителка, използвала 40 фирми, за да бълва фиктивни фактури за сделки с винкели, стоманени профили, метални листа и пирони. Така само за 2005 г. петимата успели да източат за 12 млн. лв. ДДС от държавния бюджет.

Намерени са документи за сделки за над 60 млн. лв. Това показа обявено вчера разследване на икономическото направление на ДНСП и Националната агенция по приходите. Една от фирмите е собственост на починало през 2004 г. лице и действала чрез пълномощник.

Другите фирми също не са били представлявани от титуляри, а от упълномощени хора.

Офисът на счетоводната къща, където се извършвала заверата, буквално завирал на 13-о число всеки месец. Осемте фискални апарата и трите компютъра „почервенявали“, докато изхвърляли фактури. Само на ден се „произвеждали“ счетоводни документи по сделки за 5 млн. лв.

Полицаите нахлули в офиса навръх 13 януари, петък. Оттам са иззети 45 кочана с фактури, 38 печата на фирми и 3 компютърни конфигурации.

Полицейската проверка установила, че в продължение на 2 години фирмите с натрупано ДДС си изтегляли данъчния кредит от определени данъчни служби, където имали доверени хора.

Счетоводителката и останалите четирима души от групата са в ареста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *