Рестартират идеята за лифт Царевец – Арбанаси

Дългогодишната идея за лифт между крепостта „Царевец“ в Търново и архитектурния резерват Арбанаси ма нов тласък. На заседанието си на 30 юли великотърновските общински съветници се очаква да дадат съгласието си за стартирането на процедура. Тя започва с възлагане на проект за подробен устройствен план и прединвестиционни проучвания на бъдещата въжена линия.

През 2004-2005 година са правени проучвания и четири варианта за трасето на лифта. Според избраната разработка началната станция на лифта ще е в подножието на крепостта „Царевец“ в местността Хренкхисар. Горната станция се предвижда да е до телевизионната кула в Арбанаси. Общината ще търси европейско финансиране за атрактивния проект.

Ясно е, че на долната станция при Френкхисар ще може да се слиза с асансьор от Балдуиновата кула. Ще има и пешеходна пасарелка над пътя. При телевизионната кула в Арбанаси ще бъдат направени търговски и увеселителни заведения. На двете станции са предвидени паркинги за леки автомобили и туристическите автобуси, както и нови спирки на градския транспорт.

Според предварителните проучвания и концепцията за лифта, въжената линия ще бъде с една осемместна кабинка. Тя ще може да превозва по около 750 пътника на час. При пътуването ще се откриват красиви панорамни гледки към Велико Търново, хълмовете Царевец и Трапезица и цялостен изглед към Арбанаси.

Предстои съгласуване на проекта за лифта с Националния институт за недвижимите паметниците на културата, КАТ, Басейнова дирекция, МОСВ, ВиК и енергото. Новите прочувания ще отнемат поне година-две, поясни инж. Валентина Миткова, началник-отдел „Териториално развитие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *