Рубини: Американската икономика може отново да тръгне надолу догодина

Американският икономист Нуриел Рубини, който нашумя с вярната си прогноза за финансовата криза, смята, че икономиката на САЩ е изправена пред сериозен риск. Той вижда възможност рецесията да отмине до края на годината, но въпреки това американската икономика можело да претърпи нов удар през 2010 година.
„Все още смятам, че икономическият ръст на САЩ ще остане негативен през последното тримесечие на тази година, че ще видим положителен (краткотраен) ръст през първото тримесечие на 2010 година“, заявява Рубини, цитиран от CNBC.
„Рецесията в САЩ ще бъде U-образна и ще продължи около 24 месеца. Съгласно сегашните настроения това означава, че ние на практика сме в края на рецесията. Моето виждане обаче е различно: не, рецесията ще продължи още шест до девет месеца и едва тогава ще свърши“, обяснява специалистът.
Според Рубини съществува риск от повторен спад на икономиката, или т.нар. W-образна рецесия. Причината за това е комбинацията от ръст в цените на петрола, увеличаване на публичния дълг и нарастване на реалните лихвени проценти. В тази посока влияели и очакванията за висока инфлация и изтичането на срока на някои програми за намаляване на данъците в САЩ.
Това означава, че според Рубини икономиката може да обърне своята посока скоро, след като е успяла да се пребори с рецесията. Възможен вариант според неговите думи още догодина американската икономика да тръгне отново надолу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *