Русия и Китай коват нов икономически съюз

Русия и Китай възнамеряват да създадат двустранна комисия за инвестиционно сътрудничество на равнище вицепремиери и група на високо равнище за контрол на стратегическите обекти, гласи съвместна декларация след преговорите между президентите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин в Шанхай.

Москва и Пекин възнамеряват да увеличават стокооборота между двете икономики, който се очаква да надхвърли 100 млрд. долара през тази година и да извършат качествена промяна на търговско-икономическите си връзки, коментира Путин.

Той отбеляза, че са били обсъдени въпроси на двустранните отношения и международни теми.

„Нашите страни извършиха огромна съвместна работа за достигане на нов исторически етап – всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие… Китай затвърди позицията си на наш основен търговски партньор“, подчерта руският президент.

Той припомни, че през 2013 г. обемът на стокооборота между двете страни достигна 94 милиарда долара, увеличавайки се седем пъти за последните 10 години, като тенденцията на растеж продължава и през първото тримесечие на текущата година.

Инвестиционното сътрудничество също трябва да се разширява, като в това отношение големи надежди се възлагат на руско-китайското изложение ЕКСПО в Харбин през лятото. /ИТАР-ТАСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *