Ръст на икономика на САЩ от 3.2%

„Блумбърг“ припомня, че за последен път икономиката на САЩ успя да отбележи растеж над 3 на сто за две поредни тримесечия към средата на 2014-а година

Оценката за нарастване на икономиката на САЩ през III тримесечие на настоящата година е за малко по-слаб от очаквания, заради потребителските разходи и търговията на дребно. Въпреки това темпът на нарастване е най-силен на годишна база от началото на 2015 г., съобщава агенция „Блумбърг“.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ през юли-септември е нараснал с 3,2% в годишно изражение, а не с 3,3%, както беше съобщено по-рано, показват окончателните данни на Министерството на търговията на САЩ.

Потърсените от „Блумбърг“ анализатори очакваха преоценка на ръста на БВП, който да е малко повече ускорен, отколкото през април-юни, когато беше отчетено нарастване на икономиката с 3,1 на сто.

„Блумбърг“ припомня, че за последен път икономиката на САЩ успя да отбележи растеж над 3 на сто за две поредни тримесечия към средата на 2014-а година.

През трите месеца до края на септември потребителските разходи, които формират над две трети от икономическия растеж на САЩ, се повишиха с 2.2% вместо с 2.3%, според предходна оценка на търговския департамент и след здрав ръст с 3,3% през второто тримесечие. Забавянето на растежа на потребителските разходи вероятно се дължи в най-голяма степен на ураганите „Харви“ и „Ирма“, които засегнаха сериозно щатите Тексас и Флорида в края на лятото и началото на есента.

В същото време бизнес инвестициите за оборудване нараснаха с цели 10.8% (над предходна оценка за повишение с 10.4%), докато държавните разходи нараснаха с 0.7% вместо с 0,4 на сто. Бизнес инвестициите допринесоха с цели 1,19% към икономическия растеж през третото тримесечие, докато държавните разходи – с 0,12 на сто.

Износът на САЩ се увеличи през третото тримесечие с 2,1%, докато вносът се сви с 0,7%, което допринесе с 0.36 проценти пункта към растежа на БВП.

През периода юли – септември американският бизнес акумулира складови запаси за 38,5 млрд. долара в очакване на силно търсене в бъдеще (при процеса на възстановяване на щетите от „Харен“ и „Ирма“) вместо за 39,0 млрд. долара, което допринесе с 0.79 процентни пункта към растежа на БВП на САЩ.

Корпоративните печалби след облагането с данъци пък нараснаха през третото тримесечие с 5.7% (при предходна оценка за повишение с 5,8%) след анемичен растеж с едва 0,1% през предходното тримесечие.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. РСЕ индекс), който се следи внимателно от Федералния резерв на САЩ (ФЕД) като мерило за инфлацията, нарасна през третото тримесечие с 1,5% на годишна база след анемично повишение с 0,3% през предходните три месеца, докато растежът на основния ценови индекс (основния РСЕ индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия) се ускори до 1,3% от 0.9% през второто тримесечие. Тези данни са сякаш знак, че инфлацията в САЩ може би започва да набира скорост в края на лятото и началото на есента.

Днешните малко по-слаби от очакваното окончателни данни за растежа на американската икономика през третото тримесечие са факт, след като ден по-рано двете камари на Конгреса на САЩ успяха да одобрят републиканския пакет от данъчни съкращения, който се очертава да бъде най-мащабната данъчна реформа от 1986-а година насам.

Икономисти и анализатори прогнозират, че намаляването на данъците и най-вече на корпоративния данък до 21% от 35%, ще окаже умерена подкрепа в бъдеще на настоящата и без това добра икономическа. Тези фискални стимули за 1,5 трлн. долара обаче идват в момент, когато икономиката на САЩ е на път да постигне почти пълна трудова заетост, което пък увеличава рисковете от нейното прегряване.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *