Спад на безработицата във Великобритания до 7-годишно дъно

Според оценката на Международната организация на труда – ILO през трите месеца до март 2015 година британската безработица се е понижила до 5,5% от 5,6% за трите месеца до февруари, съобщава БНР.

Това е най-ниското ниво на безработицата на Острова от средата на 2008-а година насам, като през трите месеца до края на март тя се понижи с 35 хиляди спрямо последните три месеца на 2014 година (най-слаб тримесечен спад на безработицата на Острова от август 2013 година), достигайки 1,83 милиона безработни.

Молбите за социални помощи при безработица във Великобритания от своя страна отбелязаха поредно понижение през април с 12,6 хиляди при прогноза за спад с 20 хиляди и след понижение с 16,7 хиляди през март (ревизия от понижение с 20,7 хиляди), показват данни на британската статистика ONS. Нивото на молбите за помощи при безработица през четвъртия месец на годината стабилизира на мартенското ниво от 2,3% при прогноза за понижение до 2,2 процентни пункта.

Средните седмични доходи във Великобритания (изключвайки бонусите) за трите месеца до края на март се повишиха на годишна база с 2,2%, при прогноза за подобрение с 2,1% и след повишение с 1,9% през трите месеца до края на февруари (възходяща ревизия от повишение с 1,8%), показват днешните данни на британската статистика, като това е най-солидният месечен ръст на доходите от май 2011 година насам.

Средните доходи (включвайки бонусите) за трите месеца до края на март нараснаха с 1,9% при прогноза за повишение с 1,7% и след растеж с 1,7% през трите месеца до края на февруари.

По-доброто от очакваното нарастване на доходите на британските трудещи се и спадът на безработицата подкрепиха британската лира, която поскъпна към нов връх за настоящата година от 1,5746 долара, докато еврото се понижи към триседмично дъно от 0,7125 паунда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *