С 300 000 лв. от ЕС чиновници ще учат как се прави е-управление

Чиновници ще ходят на 3-месечни курсове по електронно управление, става ясно от обществена поръчка, обявена от Министерството на транспорта и съобщенията. Обучението ще струва 321 500 лева., а ресурсът е осигурен от еврофондовете. Това е поредната сума, която отива за каузата на модерните и удобни онлайн услуги, които трябва да предоставя администрацията. Според плановете на сегашното правителство България ще има е-управление на прилично европейско равнище едва към 2020 г.

Сега министерството на съобщенията търси изпълнител, който да организира обучения, като подготви съответните учебни материали, програма и проведе дистанционни лекции за 200 експерти. Ще има и 5 еднодневни семинара в София за по 20 души на тема „Приоритетни административни услуги за централната и общинските администрации“.

Още през пролетта на 2013 г. кметът на София Йорданка Фандъкова и служебният министър Роман Василев тържествено „откриха“ 50 е-услуги. Те обаче и до днес не могат да се ползват, защото чиновниците не са научени да работят с тях. Въпреки че през последните 10 години са похарчени стотици милиони, България остава една от най-изостаналите в ЕС по е-управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *