Търговците трябва да се пререгистрират по новия закон в тригодишен срок

Парламентът прие изцяло на второ четене законопроекта за търговския регистър.

Търговците и клоновете на чуждестранни търговци, вписани в търговския регистър и в регистъра на кооперациите при окръжните съдилища, трябва да се пререгистрират по Закона за търговския регистър в тригодишен срок от влизането му в сила. Това реши днес парламентът, който прие изцяло на второ четене законопроекта за търговския регистър.

Държавна такса за пререгистрацията няма да се дължи. При пререгистрацията търговците ще се изключват от регистър БУЛСТАТ и кодът по БУЛСТАТ става Единен идентификационен код /ЕИК/ на търговеца.

Депутатите приеха, че започналите до влизането в сила на закона регистърни производства ще се приключват от съда по досегашния ред.

Законът за търговския регистър влиза в сила от 1 октомври тази година с изключение на няколко текста. В едномесечен срок от обнародването на закона окръжните съдилища предават безвъзмездно на Агенцията по вписванията структурирани данни в електронна форма за вписаните в търговските регистри и регистрите на кооперациите търговци и клоновете на чуждестранни търговци, както и данните за запазените фирми, записаха народните представители. В този срок ВСС и министърът на финансите трябва да организират безвъзмездното предоставяне от окръжните съдилища на агенцията на постоянен и неограничен достъп за електронен обмен на информацията до използваните до този момент от съдилищата информационни системи за вписаните търговци в търговските регистри и регистрите на кооперациите.

В едномесечен срок ВСС по предложение на председателите на окръжните съдилища трябва да предостави списък на съдебните служители на длъжност „деловодител в окръжен съд“, които трябва да преминат към агенцията, реши парламентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *