Украйна и Русия пред газова война

Изтече срокът, в който украинската компания „Нафтогаз“ трябваше да изплати на руската „Газпром“ над 1 милиард долара за неизползван природен газ.

Отказът на Киев да уреди дълга си заплашва да прерасне в поредната криза в отношенията между двете страни, с последствия за цяла Европа.

„Нафтогаз“ ще плати на „Газпром“ само 15 милиона долара за доставения през октомври газ, обявиха в четвъртък от украинския холдинг.

По-рано официалният представител на „Газпром“ Сергей Куприянов заяви, че „Нафтогаз“ трябва да преведе 1.355 милиарда долара.

Огромната разлика в сумите идва от клауза в договора за доставки на газ между двете страни, според която Украйна трябва да заплаща определено количество от суровината, независимо дали го е използвала или не.

Съществуват опасения, че спорът може да доведе до своеобразна „газова война“, както стана през 2009 г., когато Русия спря доставките за украинския пазар. В резултат Киев почна да използва транзитния газ за Европа и държави като България бяха оставени без синьото гориво.

Отсрочката, която „Газпром“ даде на „Нафтогаз“ за погасяване на дълга първоначално беше до 1 октомври, след което бе удължена до началото на ноември. Според различни източници ще се стигне до съдебен спор, като „Газпром“ ще предяви иск в размер на 10 милиарда долара за неспазване на договора и пропуснати ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *