Унгария наложи данък от до 40% върху приходите от реклама в медиите

Унгарският парламент одобри въвеждането на нов данък върху приходите от медийна реклама. От детайлите на текстовете и една промяна, приета в последния момент, става ясно, че от пълната строгост на закона вероятноще бъде засегнат само RTL Klub – собственост набазирана в Люксемург дъщерна компания на германския концерн RTL, пише германският всекидневник Die Welt. Очаква се в бъдеще медийната компания да бъде принудена да превежда 40% от приходите си от реклама на държавата.

Законът предвижда годишните приходи от реклама на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала може да достигне 40% за приходи над 20 млрд. форинта (над 65,5 млн. евро).

„Това е краят на медийната свобода в Унгария“, заяви регионалният директор на RTL Андреас Рудас в интервю за друг германски вестник – Handelsblatt. Но медията припомня, че и досега този край на медийната свобода в Унгария е бил провъзгласяван неколкократно и е възможно и новият закон да не погребе окончателно медиите. Така например в началото на декември 2010 г. унгарските вестници излязоха с празни първи страници заради новоприет медиен закон, който позволява създаването на институция за контрол на обществените и частните медии. След редица протести и международни критики парламентът прие смекчен вариант на текстовете.

Факт е обаче, че новата ставка натоварва един бранш, който и без това страда от спадащи приходи и засилващи се опасения за бъдещето. Вероятно и това обяснява факта, че почти всички унгарски медии протестираха срещу текстовете или поне изказаха силна критика Това направиха дори и близките до правителството медии, като считаният за орган на управляващата партия „Фидес“ вестник Magyar Nemzet и консервативният телевизионен канал Hir-tv.

Преди по-малко от седмица най-влиятелните телевизии и радиостанции прекъснаха в знак на протест емисиите си за 15 минути, а вестниците и основните сайтове оставиха заглавните си страници празни. Според медиите новият данък ще донесе на държавата приходи от най-много 9 млрд. форинта (30 млн. евро), но за сметка на това загубите за икономиката ще са за над 40 млрд. форинта. Счита се, че въвеждането на новата регулация може да доведе много медии и рекламни агенции до фалит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *