Шокова терапия за американската икономика

Демократическата партия, Републиканската партия и Белият дом постигнаха съгласие относно план за подпомагане на американската икономика, предаде AP.

Пакетът от мерки цели да стимулира американската икономика и да й помогне да избегне рискът от рецесия. Съгласно мерките физически лица, които плащат данъци върху дохода си, ще получат отстъпка до 600 долара при изплащането на задълженията към държавата. Работещите двойки ще имат отстъпка от 1200 долара и допълнителни 300 долара за всяко дете, което имат. Работници, които имат необлагаем доход от поне 3 000 долара, ще получат допълнителни 300 долара. Данъчните облекчения ще намаляват постепенно за хората с по-големи доходи от 75 хил. долара годишно и за семейните двойки с годишен доход от 150 хил. долара.

За да се спре кризата на ипотечния пазар в страната мерките предвиждат вдигане на лимита на кредитите, които могат да се вземат чрез FHA (Federal Housing Administration), от 362790 до 729750 долара. Това ще позволи да бъдат рефинансирани част от облигациите на ипотечния пазар чрез федерално осигурени заеми. Освен това в срок от една година се повишава горната граница на заемите, които могат да бъдат вземани от Fannie Mae и Freddie Mac. Сега тя ще е 729750 долара, а не както досега 417000 долара.

Отстъпките ще са еднократни и ще налеят около 150 млрд. долара в икономиката на САЩ. Американският бизнес ще получи 50 млрд. долара, които ще може веднага да инвестира още в периода май-юни. Първоначално американският президент Джорд Буш беше предложил по-големи облекчения (800 долара за едно физическо лице и 1600 за семейни двойки), но неговият план щеше да остави „извън борда“ 30 млн. домакинства, които не плащат данъци върху дохода си.

Законопроектът ще бъде обсъден и гласуван още през следващата седмица в Конгреса и Сената. Това е безпрецедентно бързо действие от страна на законодателните власти в САЩ, коментират специалистите. Въпреки това много демократи не одобряват факта, че мярката е еднократна. Според тях американците не могат да си позволят да чакат търпеливо „по-меки действия“ и трябва да има удължаване на облекченията за безработни.

Засега американските власти считат, че този пакет мерки ще помогне в достатъчна степен, но ако има нужда, ще се вземат допълнителни мерки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *