110% скок на държавния дълг в Испания

Държавният дълг на Испания е скочил до 110% от БВП през Q2, по данни на централната банка на страната. Това е най-високото ниво от 20 години насам.

Испания ще въвежда безусловен базов доход за най-обеднелите от пандемията - DUNAVMOST.com

Като причина се посочват разходите заради пандемията и спиране на дейностите . През първото тримесечие държавният дълг е бил 98,9% от БВП, информира economynews.bg.

В стойностно изражение дългът също е достигнал най-високо равнище от 2000 година – €1,291 трлн. спрямо €1,224 трлн. в края на март.

Каталуния въвежда Гарантиран базов доход

Мадрид прогнозира, че дългът ще достигне 115,5% от БВП в края на 2020 година, а бюджетният дефицит ще нарасне до 10,3% от БВП в края на годината – най-големият от 2012 година, в разгара на финансовата криза. В края на юни бюджетният дефицит беше 6,12% от БВП.

Икономиката на Испания се свива повече от очакваното през второто тримесечие на годината, заради което възстановяването става още по-сложно предвид насрещните ветрове, с които се сблъсква туристическата индустрия, предава Bloomberg.

От 462 до 1015 евро месечно: Кой ще получи базов доход в Испания?

Спадът достига рекордните 18,5% – воден от пониженията на потребителските разходи и инвестициите и е най-големият, докладван досега в Европа. Статистическата служба предупреждава освен това, че е имала трудности да отчете реалната ситуация заради икономическата блокада и може да последват още по-дълбоки ревизии.

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *