15 000 сестри напуснали страната за 10 години

Около 15 000 медицински сестри са напуснали България през последните 10 години в търсене на по-добри условия на работа и заплащане в чужбина. Това посочи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева във връзка с продължаващите протести на съсловието.

Резултат с изображение за медицинска сестра

По думите й през годините протести е имало при всички здравни министри, но проблемите продължават да са твърде много.

„Искаме добри условия на труд, основно възнаграждение в размер на две минимални работни заплати, както и финансово диференциране на труда ни в зависимост от натовареността на съответното отделение или звено“, заявиха пред „Труд“ част от протестиращите сестри. Те обещаха на 21 март да излязат пред парламента на палатки в знак на недоволство към системата. В момента трудът на сестрите е неоценен в 90% от общинските болници, посочи омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи професионалистите по здравни грижи след среща с техни представители, информира в.Труд.

„Липсва остойностяване на минималната медицинска грижа, подлагана от сестри, акушерки, фелдшери. Това трябва да бъде регламентирано. В медицинските стандарти броят на лекарите е точен, а на медицинските сестри пожелателен“, каза още омбудсманът.

Няма да отстъпим от исканията си и на 21 излизаме на протест, заяви в четвъртък Мая Илиева, една от организаторките на недоволните. Медиците посочиха, че в повечето общински болници месечните заплати са едва 560 лв.

Смятаме, че базовото заплащане е възможно да бъде осигурено в размер на две минимални заплати и има достатъчно средства, убедени са сестрите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *