250 000 туристи годишно минават през Перперикон и Царевец

Близо 250 000 посетители минават годишно през големите, добре разработени и популярни археологически комплекси у нас като Перперикон в Родопите и Царевец във Велико Търново.

Поглеждайки с едно око какво се случва в света на живите, археолозите, които и след края на лятото продължават да работят, за да извадят на бял свят старини, констатират много добър сезон за културно-историческия туризъм у нас.

По данни на Министерството на туризма всяка година той бележи ръст от около 10-15%, а тази вероятно цифрата ще бъде по-голяма: свитият индивидуален бюджет и липсата на свободно време пришпорват българина да използва уикендите и краткосрочните празници от 2-3 дни, за да опознае Търново, Плиска, Преслав, Созопол, Несебър, Перперикон.

За по-малко време, но по-често – това е световна тенденция в този вид туризъм.

Нахлуването на нискотарифните самолетни компании пък доведе до рязко увеличаване на броя на т. нар. градски туристи от Западна и Централна Европа, отправили се към страната ни за уикенда, за да се запознаят с паметниците на определени градове. Най-посещавани са старите столици.

В касите на Националния исторически музей за седмица миналата година са постъпвали по 7000 – 8000 лв., а тази – не по-малко от 22 000 – 25 000 лв., изтъква директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, цитиран от „Монитор“. Посетителите и приходите там са нараснали тройно, въпреки че цените за организирани туристи дори са паднали от 8 на 7 лв. на човек за групи от повече от 10 души. Разбира се, най-притегателното време за разглеждане на експозицията е уикендът.

В скалния град Перперикон се очаква наплив от посетители в почивните дни през септември. Лек спад там е имало само за 2 седмици в края на юли и началото на август заради 42-градусовите жеги, но хиляди го покоряват в нормалните уикенди, отчита проф. Николай Овчаров. Културният туризъм осигурява значителни приходи на община Кърджали – 200 000 лв. са постъпленията от билети и паркинг за миналата година, а хотелите в областния център и Златоград са пълни. Най-много са европейските туристи, напоследък идват и доста американци, а се появяват и представители на екзотични дестинации като Индия и Китай, разказва историкът.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *