30 000 ученици оставени без физкултурни салони

В около 200 школа в страната с поне 30 000 ученици няма изградени физкултурни салони, сочат данни на просветното министерство, предоставени на „Монитор“.30 000 ученици оставени без физкултурни салони.

Резултат с изображение за физкултурни салони в училища

Най-често без подходящо място за спорт са училища, които се намират извън градовете. Във Варненска област общо 9 селски училища нямат физкултурни салони, сред които са тези в Кичево, Любен Каравелово, провадийското село Житница. Ако приемем, че в едно такова школо учат поне по 150 хлапета, това означава, че над 30 000 ученици няма къде да се научат да играят волейбол, баскетбол или да ходят по греда, информира в.Монитор.

В 400 школа без зали пък използват пригодени класни стаи за провеждането на спортните си заниманията. В Добрич всички общински школа имат физкултурни салони с изключение на ОУ „Хан Аспарух“.

Там часовете са в пригодени за спорт помещения. В по-големите средни училища пък имат дори по два физкултурни салона – голям за учениците от 5-и до 12-и клас и малък, обикновено от две съединени класни стаи, за учениците от 1-ви до 4-ти. Няколко са школата във Варна без физкултурен салон, като за сметка на това те разполагат с най-модерните новоизградени спортни площадки. Сред тях е училище „Найден Геров“ с над 1300 ученици, където заниманията по физкултура се провеждат все още в две класни стаи.

Столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ разполага с един голям физкултурен салон за големите ученици и два малки, пригодени за децата до 4-ти клас, както и спортна площадка в двора. „В големия салон има повече пространство и учениците могат да практикуват различни занимания, сред които подвижни щафети и спортни игри. В пригодените изборът на упражнения и игри е по-ограничен“, сподели пред „Монитор“ учителят по физическото в школото Андрей Андреев. Неговият колега Живко Жечев допълни, че и големият салон става тесен за всички ученици, ако се съберат два класа по едно и също време.

„Определено ни трябва още един за лошо време. Когато е хубаво, учениците излизат навън да спортуват, но ако е лошо или студено, се търсят други алтернативи“, сподели той. Големият салон на 119-о е оборудван за баскетбол, волейбол, има подвижни врати за хандбал, минифутбол, греда. Той е пригоден и за бейзбол.

„Това е много иновативно и може би го има само в още две училища. Ние имаме и специалист, който обучава по спорта, и децата са доста запалени“, обясни учителят по физическо Тони Ценов за извънкласните занимания на своя колега Данаил Тренев. В големия салон имат и фитнес, в който обаче могат да се съберат само за 3 – 4 деца. Той е оборудван с бягаща пътека, 3 спининг байка, лежанка.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *