4340 лв. таван за заплата в енергийния регулатор

Нов опит да се въведе таван на заплатите и допълнителните бонуси на членовете и служителите в администрацията на държавни регулаторни органи ще направят депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов. „На мушка“ са Съветът за електронни медии (СЕМ), Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В момента регламенти има за председателите в регулаторните органи. С промени в Закона за радиото и телевизията в този за КФН избраниците предлагат и заплатите на членовете и служителите на изброените комисии да са обвързани с тази на председателя на Народното събрание, която в момента е около 4340 лв. – три средномесечни заплати в обществения сектор плюс 55% от сумата.

За членове на СЕМ „таванът“ в законопроекта е закован на 90% от възнаграждението на шефа на НС – около 3900 лв. В КЕВР предложението е максимумът за член да не надхвърля парите на парламентарния шеф, т.е. 4340 лв., а за всички регулатори да има изискване служителите да не вземат повече от 80% от заплатата на председателя на органа – 3120 лв.

Депутатите искат да въведат и максимум на „бонусите“. Идеята е допълнителните пари да се определят по публична методика и да зависят от свършената от служителите работа. Отново обаче се въвежда таван – сумата да не надхвърля месечната заплата, а в повечето регулатори бонуси да се позволяват само при преизпъление на бюджета на институцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *