75 000 инвестиционни банкери може да останат без работа

Прогнозата е на консулантската компания Ролан Бергер Стратеджи Кансълтантс. Според нея по-затегнатите регулации върху финансовите институции се отразяват негативно върху приходите на инвестиционните банки, които отчитат по-малки печалби, а склонността им към поемане на риск намалява.
 
През тази година приходите на иннвестиционните банки в глобален мащаб се очаква да спаднат с 15%. Средната възвръщаемост на капитала ще падне от 15% през 2010 година на 5%. Това са фактори, които неминуемо ще доведат до освобождаване на кадри.
Най-големите инвестиционни банки ще се опитат да се защитят от негативните тенденции в бизнеса чрез насочване към развиващите се пазари, докато по-малките играчи ще се концентрират върху ниши на пазара, по-специални продукти и конкретен тип клиентски сегменти.
„Инвестиционните банкери трябва да ориентират дългосрочната си визия за растеж към Азия, Южна Америка и източна Европа, но също така трябва да са готови да посрещнат рискове от кратковременни неблагоприятни събития на тези пазари“, коментира консултантът Маркус Бьоме пред Ройтерс.
Това, което се е отразило негативно върху индустрията на инвестиционните банки през последните месеци, е спадът на приходите от търговията с акции. Това прави трудно поддържането на скъпоплатения персонал в брокерските отдели.
Голям спад на приходите има и в сегмента на сключване на сделки. Те са спаднали с повече от 7% до 86 млрд. долара при първите 10 по големина инвестиционни банки в света. Това се случва въпреки съживяването при търговията с облигации.
Morgan Може би първата голяма инвестиционна банка, която обяви, че ще извърши съкращения, бе Morgan Stanley, която обяви редукция на персонала с хиляда души през юли, което е част от програмата за съкращаване на 7% от служителите. Goldman Sachs също се подготвят за уволнения в търговските отдели. Банката вдигна още по-високо летвата, която си е поставила за оптимизиране на разходите, като обяви, че трябва да икономиса допълнителни 500 млн. долара.
През миналата седмица и Deutsche Bank заяви, че предстоят съкращения в редиците. От дружеството предстои да си заминат 1 900 души, сред които ще има и ръководен персонал. От банката заявиха също така, че слагат край на културата на поемане на високи рискове в преследване на бързи печалбли.
По 3 500 работни места се подготвят да съкратят още швейцарските банки UBS и Credit Suisse.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *