99-годишна брокерка разкрива тайните за успех на Wall Street

Малко преди да навърши 100 Ирен Бергман има да каже нещо на желаещите дълга кариера на Уол Стрийт: Не правете нищо глупаво.

Така започва очерк на Bloomberg за може би най-възрастната жена действащ финансов съветник.

В своя апартамент в Ню Йорк заобиколената от картини на най-известните холандски художници брокеркаказва, че една от най-важните стъпки преди да се предприеме инвестиции в ценни книжа е да бъде оценена нейната възвращаемост. Макар повечето от инвеститорите да са вманиачени на темата за бързи печалби,Бергман смята, че всяко капиталовложение трябва да бъде оставено „на спокойствие“ поне три години преди да бъде направена оценка за това дали си е струвало или не. Все пак не се страхувайте да преразгледате някоя позиция в портфолиото, ако задълбочен анализ показва нейната нерентабилност, коментира Бергман.

Пред Bloomberg тя споделя, че колкото повече си в бизнеса толкова по-песимистичен ставаш, въпреки това тя все още намира начин да де настрои позитивно („бичи“).

От дългия си опит тя споделя, че Уол Стрийт много се е промени, откакто там за първи път се появиха германските евреи с техния нюх за печалба до съвременните финансови гиганти. Сега бизнесът е много по конкурентен и има много повече „ножове в гърба“ от преди, коментира Бергман.

Често Бергман кани своите гости да си сипят по питие – водка илискоч, докато удобно се разполагат в мебелите й – ръчно направени произведения на изкуството датиращи отпреди втората световна война. Тя има четири лични помощници, които са около нея 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Личната история на Бергман е свързана с едно есе, което тя пише в родната Германия, когато е на 17 години. В него посочва, че иска да се занимава с инвестиционна банкиране също като баща си. По онова време тя е щяла да бъде първата в бранша, уточнява Bloomberg.

В хода на Втората световна война обаче, нейните мечти остават на заден план, защото еврейското й семейство бива подложено на гонения – първо в Германия, а след това и в Холандия.

През 1942 г. фамилията и се мести в САЩ, където тя започва да изпълнява секретарска позиция в банка. Петнадесет години по-късно Бергман се присъединява към компанията от Нюйоркската фондова борса Hallgarten & Co, като постепенно до 1973 г. преминава през няколко компании,за да се установи в Starlem, където работи и до днес.

Bloomberg отбелязва, че посредническата компания Starlem отговаря за активи в размер на 2 млрд. долара. Компанията управлява сметки на институционални инвеститори, както и на индивидуални клиенти, като 11 от тези сметки са под ръководството на Бергман.

Инвеститорката, която от декември вече не посещава офисът на инвестиционната компания, за която работи, ще направи 100 години през август. Тя придава своя дълъг живот по-скоро на добрите си гени, отколкото на някаква специална диета.

Въпреки, че не ходи в офиса на Starlem вече, тя се чува ежедневно със своите колеги, а с някои от клиентите си всяка седмица.

Един от нейните клиенти, който й е доверил своите спестявания, разказва, че Бергман е преживяла много икономически въртележки – спадове и възходи, рецесии и депресии, и че тя знае обикновено накъде отиват нещата. Неговите средства на 100% са инвестирани в американски държавни ценни книжа.

И все пак за своя повече от 60-годишен стаж на борсата е имала и грешни решения. Едно от тях е било да не инвестира в Apple, което по думите й е коствало много.

Въпреки това инвеститорката, чиято възраст наближава век, заявява пред Bloomberg:

„Вземайте сами всички инвестиционни решения, защото аз винаги съм правила това, което съм искала, за да не виня когото и да е след това.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *