Amazon обяви план за умни магазини – без касиер

В умните магазини на Amazon няма касови зони и продавачи-консултанти

Бъдещето на търговията на дребно изглежда са умните магазини, без обслужващ персонал, ако се съди по намеренията на най-големия ритейлър в света – онлайн гиганта Amazon.Amazon обяви план за умни магазини – без касиер.

До края на 2021 година Amazon планира да отвори около 3 хиляди магазина, в които няма да има продавачи и касиери. Подобни магазини вече работят в щатите Вашингтон и Илинойс, като преди това Amazon проведе тестове със свои служители.

В умните магазини отсъстват касови зони и продавачи-консултанти, а персоналът е състои единствено от хора, които попълват рафтовете със стоки. За влизана в подобен магазин клиентът се нуждае от смартфон с инсталирано на него приложение на Amazon, информира technews.bg.

На входа на магазина клиентът сканира своя телефон и след това взима желаните продукти. Заплащането става при напускане на магазина, като сумата автоматично се плаща от сметката в смартфона. Системата се базира на технология за компютърно зрение и множество датчици и камери.

Никой няма да чака на опашка и да минава на каса в новия хранителен магазин на Amazon. Купувачите влизат в Amazon Go чрез смартфон-приложение, взимат си храната, от която се нуждаят, а след това просто излизат.

Първият Amazon Go отвори врати в Сиатъл. Това е физически магазин за хранителни стоки с площ от 180 квадратни метра. Клиентите се регистрират при влизане чрез приложение на смартфоните си, после взимат каквито храни искат да купят, а накрая напускат магазина, без да се налага да чакат на опашка и да минават на каса.

Веднъж минали през вратите, потребителите не се нуждаят и от мобилното приложение, за да пазаруват. Amazon показа видеозаписи, които демонстират как работи магазинът – с „микс от компютърна визия, алгоритми за дълбоко учене и сензори”, подобно на технологията на самоуправляемите автомобили. Сега обаче концепцията е вече реалност.

Какво може да се купи в Amazon Go? Подобно на обикновен стар магазин за хранителни стоки от миналото, клиентите могат да купят всичко – мляко и хляб, алкохол, полуфабрикати и др. Компанията също така ще предложи комплекти за хранене под собствена марка, които включват съставки за приготвяне на храна за двама души за около половин час.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *