BG Menu: Пет пъти са скочили онлайн поръчките на храна

Онлайн поръчките на храна за дома и офиса са нараснали пет пъти през първите осем месеца на годината, показват данни на пазарния лидер BG Menu. В същото време потребителите на услугата са се увеличили 6 пъти. Общо всички поръчки са скочили с 200%.

„Вече 75% от всички поръчки, направени през платформата на BG Menu у нас, са през интернет, а не по телефона“, обяви основателят на BG Menu Владимир Давчев в изявление на компанията. Данните за потребителите също показват интересни подробности. Нараства процентът на мъжете, които поръчват храна за вкъщи и офиса – над 60%. Потреблението на услугата става по-равномерно и се наблюдава по-бърз ръст на дневните поръчки спрямо тези за вечеря. В същото време все повече клиенти извън София също ползват тези услуги. Растежът на поръчките там е 2 пъти по-висок от този в столицата. Според BG Menu причината е бързото навлизане на онлайн услугите в страната. Все още в София средната стойност на поръчка е с около 30% по-висока спрямо тази в другите големи градове. Общата средна стойност на поръчка за България е 25 лв.

Едно от нововъведенията на платформата е възможността клиентите на BG Menu да проследяват поръчките си на храна в реално време. Софтуерът е разработен от екипа на компанията и автоматично се свързва със системите на доставчиците. Потребителите следят отделните фази от поръчката и знаят до минута кога храната им ще пристигне. Според последните проучвания едва 1% от ресторантите в България предлагат на клиентите си възможност за поръчка през интернет.
.
През май BG Menu стана част от един от гигантите в сектора – Delivery Hero. Придобиването става чрез тристранна сделка: турският пазарен лидер Yemeksepeti купи миноритарен дял в българската компания, а същевременно беше придобит за 589 млн. долара от базираната в Германия Delivery Hero. Инвеститорът ще притежава акции в българското дружество „Хелоу хънгри“, в което са BG Menu и румънският й бизнес. Мажоритарен собственик остава Владимир Давчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *