Dow Jones записа най-силния дневен спад за последните пет месеца

Силният долар, отслабеното евро заради програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за количествени улеснения и ниските цени на петрола оказаха сериозен натиск върху пазарите в Европа и САЩ. Американските акции приключиха сесията със сериозни загуби заради засилените разпродажби.

В края на търговията на Wall Street Dow Jones изгуби 333 пункта (1,85%) до 17663 пункта. Това е и най-резкият дневен спад на индекса за последните пет месеца, пише CNBC. На “сините чипове” най-много натежаха акциите на United Technologies Corp, Intel Corp, Goldman Sachs Group Inc и JPMorgan Chase and Co, които поевтиняха със съответно 3,57%, 3,06%, 2,79% и 2,5%.

S&P 500 падна с 1,7% до 2044 пункта, а Nasdaq се понижи с 1,67% до 4860 пункта.

От отделните индустриални групи най-силен спад претърпяха акциите на технологичните и финансовите компании, следвани от индустриалната група. Спадове в днешната сесия записаха всички индустриални групи.

Основните опасения на инвеститорите са свързани със засилването на долара спрямо еврото на валутните пазари и по-скорошно от очакваното увеличение на лихвите в САЩ. Единната валута се срина до 12-годишно дъно спрямо зелените пари, поевтинявайки с над процент до 1,07 долара за едно евро, само ден, след като ЕЦБ започна с покупките на активи. Това изпрати и доходността по държавните облигации в еврозоната на нови рекордно ниски равнища.

Същевременно търсенето на долара нараства заради очакваното скорошно увеличение на лихвите в САЩ. Отделно инвеститорите са в очакване на срещата на Федералния резерв през следващата седмица, която вероятно ще даде допълнителни индикации за поведението на американската централна банка в процеса на затягане на паричната политика.

Допълнително напрежение на пазарите внасят и продължаващите спорове между Гърция и европейските власти заради реформите в страната и дълга. Атина още не е успяла да убеди кредиторите да отблокират парите, които трябва да получи по линия на удължената спасителна програма. Днес финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди правителството на Алексис Ципрас да спре да губи време и да започне да работи по пакета реформи.

На стоковата борса в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол отбеляза най-ниското си ниво за месец март. Фючърсите с доставка месец април поевтиняха с 1,71 долара (3,4%) до 48,29 долара за барел. Априлските контракти на сорта брент поевтиняха в Лондон с 2,14 долара (3,7%) до 56,39 долара за барел.

Освен засилването на долара на валутните пазари, поевтиняването на петрола се свързва и със свръхпредлагането и продължаващото увеличаване на запасите от черно злато в САЩ, пише MarketWatch. Утре ще бъдат публикувани актуалните седмични данни на американската Агенция за енергийна информация за динамиката на петролните резерви.

Златото поевтиня до най-ниско ниво от ноември 2014 г. насам заради поскъпването на долара. Цената на фючърсите на благородния метал със срок на доставка през април падна с 6,4 долара (0,6%) до 1160,1 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *