Honda става на 70 години

Навършват се 70 години от основаването на компанията Honda Motor, водещ японски производител на коли, мотоцклети и промишлено оборудване, информира ТАСС, цитиран от БТА.Honda става на 70 години.

Резултат с изображение за ХОНДА

През 1941 г. японският предприемач Соичиро Хонда създава завод за бутални пръстени за автомобилния концерн Toyota. През 1946 г. той продава предприятието и с получените пари основава Техническия изследователски институт на Honda (Honda Technical Research Institute), който на 24 септември 1948 г. е пререгистриран като Honda Motor. През 1949 г. Соичиро Хонда заедно с инженера Кихатиро Кавасима създават и пускат в производство първия мотоциклет Honda Dream. През 1958 г. компанията представя моторолера Super Cub като заместител на велосипедите за представителите на средната класа. Търсенето на този модел е толкова голямо, че за да може да му се отговори, е построен нов завод за производството на 30 000 велосипеда месечно, информира investor.bg.

През 1959 г. Honda става водещ японски производител на мотоциклети с обем на продажбите от 55 милиона долара и продава за една година 285 000 мотора. През същата година в САЩ е основана дъщерната компания American Honda Motor Company, Inc., която започва да продава японски мотоциклети. Те са четири-пет пъти по-евтини от американските модели. Продажбите в САЩ нарастват от 500 хил. долара през 1960 г. до 77 млн. дoлара през 1965 година. Към 1967 г. Honda става най-големият производител на мотоциклети в света.

През 2017 г. Honda Motor е произвела 5 милиона автомобила, което е увеличение с 4,7 на сто спрямо предходната година и компанията е имала цял от 6,8 на сто от световния пазар на автомобили. Японският концерн е пласирал на пазара 19 500 мотоциклети, което е с 10 на сто повече спрямо предходната година, заемайки 35 на сто от пазара. Honda има 66 производствени и монтажни завода в 25 страни по света, от които 11 са в Япония.

По данни на американското списание Forbes през юни 2018 г. е била на 58-о място в рейтинга на най-големите компании в света, чиито акции се търгуват на фондовия пазар, и на второ място сред японските групи, нареждайки се след Toyota Motor.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *