Wall Street живна благодарение на енергийните компании

Индексите финишираха на положителна територия, но това не успя да компенсира спадовете им от предходните дни.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.46% до 12 341 пункта. S&P 500 INDEX добави 0.39% до 1 319 пункта. NASDAQ COMPOSITE INDEX порасна с 0.16% до 2 764 пункта.
На седмична база индустриалният индекс спадна с 0.3%, широкият изгуби 0.6%, а високотехнологичният се понижи с 0.6%.
Последната за тази седмица донесе добавка от $ 1.55 върху цената на петрола и така майските фючърси завършиха седмицата на $ 109.66 за барел. На седмична база суровината изгуби 2.8%.
За да си припомним какво се случи на този пазар, трябва да се върнем седмица назад, когато цената започна устойчиво да се понижава. Междувременно започнаха да излизат данни с перспективи за глобалния икономически растеж, за инфлацията и индустриалното производство, както и за подобряване на инвеститорското доверие в САЩ. Това отказа инвеститорите от още по-продължително изчакване на удобна низина за навлизане в търговията и така цената на суровината започна отново да расте.
Доларът затвърди силната си позиция към еврото и завърши петъчната сeсия на $ 1.4427 спрямо $ 1.4493 в началото й. На седмична база еврото се смъкна с 0.4% надолу спрямо зелените пари.
Информациите, които имаха потенциал да повлияят на форекс търговията, бяха тези за очакваното преструктуриране на гръцкия държавен дълг, понижения рейтинг на Ирландия и добрите икономически данни отвъд океана, които подкрепиха долара.
Златото завърши като рекордьор с цена от $ 1.486 за тройунция и поскъпване с 0.8% за седмицата. Среброто е на 31-годишен връх до $ 42.57 за унция. От началото на годината до сега белият метал е поскъпнал с цели 38%.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик финанс
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *