Конкурсът с евронагради за насърчаване на бизнеса очаква проекти

Наближава крайният срок за участие в конкурса Европейски награди за насърчаване на предприемачеството. Министерство на икономиката отправя покана към всички публични институции – национални, регионални и местни, с проекти в подкрепа на предприемачеството с поне две годишна история, да се включат в националния етап на конкурса. Допустими за участие са и проекти, реализирани чрез публично-частни партньорства между публичните органи и неправителствени организации, университети, фондации, бизнес организации, предприятия и др. Очакваме кандидатурите Ви в срок до 31 май 2018г. Формуляра за участие в конкурса ще откриете на уебсайта на Министерство на икономиката.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството са конкурс, целящ да отличи най-успешните и оригинални проекти, реализирани от национални, регионални и местни публични институции, обществени и бизнес организации, в подкрепа на предприемачеството, предприемаческите умения, подобряването на бизнес средата и насърчаването на „зелени“ пазари и ефикасното експлоатиране на ресурсите.

Конкурсът се провежда ежегодно и има два етапа – национален и европейски. За да продължат участие на европейския етап, кандидатите трябва първо да са преминали успешно през селекция в собствената си страна. На национално равнище, от българско жури под ръководството на Министерството на икономиката, ще бъдат отличени две кандидатури в две отделни категории, които ще бъдат наградени на специална Церемония през месец юни 2018г. и ще получат право на участие в европейския етап на конкурса.

Категориите, в които ще се присъждат награди през 2018г. са:

  • Насърчаване на предприемаческия дух
  • Инвестиране в придобиването на предприемачески умения
  • Ø Подобряване на бизнес средата
  • Ø Подкрепа на интернационализирането на бизнеса
  • Подпомагане развитието на „зелени“ пазари и ефикасното експлоатиране на ресурсите
  • Ø Награда за отговорно и интегриращо предприемачество

Финалът на Европейските награди за насърчаване на предприемачеството ще се състои в периода 19-21 ноември  2018г. в гр. Грац, Австрия, по време на Асамблеята на малките и средните предприятия. Националните победители ще бъдат поканени да участват лично в тържествената заключителна церемония по награждаването.

Европейските награди за насърчаване на предприемачеството се провеждат от 2006г. Над 3400 проекта са участвали до момента и всички те са допринесли за създаването на хиляди нови фирми. Целта на Европейската комисия е да възнагради и постави във фокуса на публичното внимание най-значимите инициативи и дейности, предприети на национално, регионално и местно ниво, насърчаващи предприемачеството и малкия бизнес в Европа.

Повече информация относно Европейските награди за насърчаване на предприемачеството и Формуляра за участие ще откриете на уебсайта на Министерство на икономиката

http://www.mi.government.bg/bg/themes/evropeiski-nagradi-za-nasarchavane-na-predpriemachestvo-8-285.html

Новини относно конкурса може да следите на сайта на Европейската комисия https://blogs.ec.europa.eu/promotingenterprise/

Лице за контакт:

Теодора Митова – Национален координатор ЕННП
Старши експерт, отдел „Политика за МСП“
Дирекция „Икономически политики за насърчаване“
Министерство на икономиката
тел.: 02 940 75 73
e-mail: t.mitova@mi.government.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *