Лихвите по кредитите за домакинствата отново спадат през март

Лихвите по кредитите за домакинствата отново спадат през март, показват данните на БНБ за изминалия месец. При фирмените заеми има покачва на цената. Лихвите по депозитите в левове за домакинствата се задържат на нивото от предходния месец, а тези в евро намаляват.

Отново спад

След като през януари лихвите по жилищните кредити се задържаха на нивото от декември 2017 г., а през февруари дори се повишиха, през март отново отчитат спад. Средната ефективна годишна лихва за пазара за заеми в левове е била 3.58%, намалявайки спрямо предходния месец с 0.14 процентни пункта. По ипотеките в евро понижението е с 0.19 пр. п. до 3.86%.

Според прогнозите на банкери от тук нататък намаления на лихвите по кредити ще са все по-малко осезаеми, епизодични и в периоди на кампании. Сега банките излизат с пролетните си промоции и е най-вероятно текущите намаления да са резултат на това. Следват летните кампании с промоционални лихвии по потребителски кредити за почивки, ремонти и др.

Очакванията за тази година са за леко покачване на лихвите най-вече по кредити. Успокояващото е, че според представители на сектора, то ще е бавно и постепенно.

Освен при жилищните заеми, през изминалия месец има понижение и на лихвите по потребителските кредити. При тези в левове, каквито са основно ползваните заеми в този сегмент, намалението е с много малко – 0.03 пр. п., до 7.80%, а при тези в евро – с 0.48 пр. п. до 4.50%.

Лихвите по корпоративните заеми през март са намалели с по-голяма стъпка – за тези в левове средната за пазара е била 0.12%, а в евро – 0.24%. В този сегмент обаче движението обичайно е разнопосочно според обемите и броя сделки на пазара, като се наблюдават месечни корекции и в двете посоки

В последното си издание „Икономически преглед“ БНБ прогнозира, че и през първата половина на годината лихвите по новодоговорените кредити ще останат ниски, като очакванията на централната банка са да се запазят близо до сегашните си нива. Такава е прогнозата й и за лихвите по депозитите, информира capital.bg.

При депозитите данните продължават да отчитат понижение, въпреки че звучи почти невъзможно при почти нулевите нива, а дори и отрицателни при големи суми на корпоративни клиенти. При спестяванията на домакинствата в евро понижението е с 0.06 пр. п. до 0.13%. Цената на депозитите в левове остава на нивото от предходния месец и е 0.13% за март, показват данните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *