МВФ прогнозира нарастване на българската икономика с 3,8% тази година

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира растежът на българската икономика да се ускори тази година до 3,8 процента спрямо миналогодишния растеж от 3,6 на сто. За следващата година обаче фондът очаква известно забавяне до 3,1 процента.

Това сочат данните в разпространения днес доклад „Световна икономическа перспектива“, в който МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт ще нарасне тази и следващата година с 3,9 процента – най-силното увеличение от 2010 година.

Според Фонда, който се базира на данни от Евростат, инфлацията в България тази година ще се ускори до 2,0%, а идната година – до 2,1 на сто спрямо 1,8 процента миналата година.

Прогнозите за баланса по текущата сметка са той да достигне 3,0% от брутния вътрешен продукт на страната за тази година, което е доста под оценката за миналата година от 4,5%. Той ще се свие още повече до 2,3% през 2019 г.

Що се отнася до безработицата, фондът очаква тя да продължи да спада, след като достигна 6,2% през миналата година. Тази година тя ще намалее с още 0,2 пр.п. и с още толкова през 2019 г.

Глобална икономика

Световната икономика ще поддържа стабилен темп на растеж тази и идната година, подкрепен от по-силната търговия и данъчните стимули в САЩ, чийто ефект обаче ще отслабне в началото на следващото десетилетие, а повишаването на митата може да подкопае пазарното доверие и растежа, сочи докладът.

Фондът запазва без промяна очакванията си за растежа на световната икономика – 3,9% за тази и идната година, след като през януари ги повиши, предава БТА.

Това е най-високият очакван растеж от 2010 година, когато световната икономика нарасна с 5,1 на сто, възстановявайки се от финансовата криза от 2008 година, отбелязва ДПА.

Прогнозите бяха публикувани днес в рамките на пролетните срещи на Фонда и Световната банка тази седмица във Вашингтон.

МВФ съобщи, че е повишил прогнозата си за растежа на САЩ с 0,2 процентни пункта до 2,9% за 2018 година и до 2,7% за 2019 година. Фондът посочва, че по-ниските корпоративни данъци в САЩ и засиленото инвестиране заради временните данъчни облекчения ще дадат тласък на американския растеж до 2020 година, но след това тези стимули бързо ще отслабнат, което ще предизвика забавяне.

Очаква се световният растеж да отслабне след няколко години, посочва МВФ в доклада си, като допълва, че развитите икономики ще бъдат възпрепятствани от застаряващото население и вялата продуктивност.

Засега, според МВФ, по-голямото търсене в износа допринася за лекото повишение на прогнозите за растежа на еврозоната и Великобритания за 2018 годинар сходипсиь investor.bg.

Очакваният растеж в еврозоната за 2018 година е 2,4 на сто (+ 0,2 пр.п.), а за 2019 година е оставен без промяна на ниво от 2 процента.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *