Построиха първата тръба на „Турски поток“

Руският газов гигант „Газпром“ е приключил със строителството на първата тръба на „Турски поток“, съобщават от компанията. Работата по първата секция на газопровода по дъното на Черно море започна на 7 май 2017 година.

От съобщението става ясно, че скоростта на строителството на „Турски поток“ по дъното на морето е била 4,3 километра на ден. Това е в съответствие с първоначално изработения график, казват от компанията.

Тръбата излиза на турския бряг край градчето Къйъкьой (Мидия), където ще бъде изграден приемателен терминал.

В момента продължава полагането на тръбите по втората тръба, която е предназначена за нуждите на европейските потребители на газовата компания.

По трасето на „Турски поток“ до този момент са положени общо 1161 километра тръби, или общо 62% от дължината, коментира ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер. „Безспорно „Турски поток“ ще играе важна роля за подобряването на енергийната сигурност на Турция и Европа“, допълни още той.

Общият капацитет на двете тръби на газопровода е почти 32 млрд. куб. метра природен газ годишно. По план първата тръба е насочена директно към турския пазар, а по втората трябва да тече газ за Югоизточна Европа. Трасето на тази тръба към Европа още не е определено, а вариантите са два – чрез разпределителен център на границата с Гърция или с България.

С реализацията на „Турски поток“ Турция ще получава целият газ от Русия директно и така ще бъде преустановен транзита през България. С това се отварят съществуващите точки и страната ни може отново да бъде транзитна страна за руския газ, този път идващ по южно направление, информира investor.bg.

От „Газпром“ посочват още, че през 2017 година са доставили рекордни количества газ за Турция – 29 млрд. куб. метра, или със 17,3% повече от 2016 година, част от които през България, а част по „Син поток“, който отново минава по дъното на Черно море.

По оценката на „Газпром“ реализацията на „Турски поток“ ще коства 7 млрд. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *