„Агрия“ купува „Зенит кроп сайънсис България“

Една от големите компании за производство и търговия с растителни препарати в България „Агрия“ ще придобие пълен контрол върху дружеството от същия сектор „Зенит кроп сайънсис България“.

Информацията за предстоящата сделка става ясна от постъпило уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Двете фирми реализират по-голямата част от продукцията си на външни пазари и имат общи акционери и дългогодишни партньорски отношения.

Предстояща сделка

В комисията за защита на конкуренцията е постъпило уведомление за предстояща концентрация между „Агрия“ и „Зенит кроп сайънсис България“. Сделката е за придобиване на еднолична собственост от страна на „Агрия“ на всички дялове на другата компания, ако това бъде разрешено от антимонополния орган. Двете компании работят в сферата на растителната защита. Групата „Агрия“ е производител и търговец на продукти за растителна защита, като за 2015 г. има приходи 87.54 млн. лв. според консолидирания отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър. Голямата част от тях- близо 62 млн. лв., са реализирани на външни пазари. В отчета е посочено още, че данъчната печалба за годината е била 8.93 млн. лв. Дружеството „Зенит кроп сайънсис България“ също е излязло на печалба през 2015 г. Компанията е реализирала приходи 15.68 млн. лв и печалба 1.43 млн. лв.

Дългогодишни отношения

Двамата участници в сделката имат дългогодишни отношения и свързани акционери. „Зенит кроп сайънсис България“, която е собственост на регистрираните в Лихтенщайн „А.С.Н. холдингс истаблишмънт“, „Груп ъф интернешънъл промоушън истаблишмънт“ и българските „Миме“ и „Зак-бг“, експлоатира цех за разфасовки и гранулиране на продукти, който се намира на територията на завод „Агрия“ в Пловдив. Дружеството „Миме“ има дял и в групата „Агрия“, а в консолидираният отчет на групата за 2015 г. е посочено, че „Зенит кроп сайънсис България“ е сред дружествата, в които основните акционери имат значително участие или контрол.

Износ към нови дестинации

Новото обединение ще предостави възможност за работа на повече международни пазари. Данните от отчетите на двете компании показват, че те са с фокус различни държави. Така например „Агрия“ има регистрирани дъщерни дружества в Канада и Сърбия, а в отчета си за 2015 г. посочва, че реализира най-голям износ в Китай, Куба, САЩ, Виетнам, Испания, като в тези държави той формира между 5 и 11% от приходите от продажби.

Същевременно „Зенит кроп сайънсис България“ има дъщерна фирма в Еквадор, както и представителства в държави като Мианмар, Камбоджа, Виетнам и Южна Африка. През 2015 г. пък най-големите продажби в чужбина за компанията са реализирани в Еквадор, Виетнам и Колумбия, става ясно от данните на компанията, информира capital.bg. През 2015 г. тя е реализирала продажби още в Перу, Тунис, Тайван и Испания и др., се вижда още в отчета.

Пазарът на продукти за растителна защита расте с бързи темпове в България през последните години, като в този бизнес навлизат все повече нови играчи. От една страна, на пазара присъстват големи международни компании чрез свои представителства, а от друга, се увеличава продукцията и на местните производители, които реализират износ до все повече държави по света. Според данните на Националния статистически институт крайната продукция в сектора на растителната защита през 2015 г. е за 362.5 млн. лв. по базисни цени.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *