Амазон изпревари по богатство Майкрософт

Амазон детронира дългогодишния водач в класацията на супербогаташите в традиционното подреждане. Така американският предприемач, основател и ръководител на компанията Амазон (Amazon) Джеф Безос вече е най-богатият човек в света, изпреварвайки дългогодишния лидер Бил Гейтс. Това съобщи в днешния си брой американското списание „Форбс“.
При отварянето на пазарите днес богатството на Безос се равняваше на 90,6 млрд. долара, с което той изпреварва с 500 млн. долара съоснователя на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс.
В началото на днешната борсова търговия акциите на Амазон поскъпнаха с 1,6 на сто, което увеличи богатството на шефа й с 1,4 милиарда долара.
Безос е роден на 12 януари 1964 г. в Албакърки, Ню Мексико, в семейството на Жаклин и Тед Йоргенсен, информира ТАСС. Малко след раждането му семейството се разпада и майка му се омъжва за кубинския емигрант Мигел Безос, който осиновява детето и му дава фамилията си.
Джеф Безос завършва Принстънския университет през 1986 г. със специалност електротехника и информатика. През юли 1994 г. създава в Сиатъл сайт за продажба на книги, който дава началото на Амазон. За този период той разказва интересна случка, свързана с България. Една от първите покупки през Амазон, дошла от България. Джеф Безос си спомня добре за тази първа покупка, осъществена от България през 1995 г. „Тогава си мислех, че в България нямат интернет, но те имаха”, разказва Безос. Покупката е платена с пари в брой, което е нетипично за Amazon и практика, която се стараят да избягват. По-любопитното е, че парите били сгънати и скрити в дискета и съпроводени от текст, който гласял: „Парите са скрити в дискетата. Митническите служби претърсват пратките, но те не разбират английски език”.

Две години след това компанията излиза на борсата през 1997 г. и за 18 процента от акциите предприемачът получава 54 млн. долара. Година по-късно Амазон разширява бизнеса си и започва да продава и други стоки, а по-късно пуска и собствени електронни книги. В момента Амазон е най-големият онлайн търговец в света с пазарна капитализация над 500 млрд. долара. Безос остава най-големият акционер с дял от 16,7 процента.
С печалбата от излизането на борсата през 2000 г. основава аерокосмическата компания Блу ориджин (Blue Origin), а през 2013 г. купи „Вашингтон таймс“ и редица местни издания в САЩ. Той е известен и като венчърен инвеститор – бил е сред първите купувачи на акции на Гугъл (Google), инвестира също в Юбър (Uber) и Еърбиенби (Airbnb).
Безос за първи път е включен в класацията на милиардерите на „Форбс“ през 1999 година, когато заема 19-то място с 10,1 млрд. долара. В първата десятка влиза през 2016 г. с богатство от 45,2 млрд. долара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *