Американската икономика продължава да расте

Икономиката на САЩ се представи през първото тримесечие на 2017 година доста по-добре, отколкото показваха предходните оценки на Департамента по търговия, благодарение на по-високи от очакваното потребителски разходи и солидно увеличаване на износа. 

 

Брутният вътрешен продукт, който е най-общото мерило за производството на стоки и услуги, се повиши през периода януари – март с 1,4% на годишна база след добра експанзия от 2,1% през последното тримесечие на 2016-а година. Въпреки по-бавният растеж в началото на годината, окончателните данни на търговския департамент са по-добри от предишната оценка и от очаквания на финансовите пазари за повишение на БВП с 1,2% и далеч над експресна оценка за анемичен растеж от едва 0,7%. Детайлите в последния доклад на Департамента по търговия също изглеждат малко по-окуражителни, като по-добрата от очакваното икономическата експанзия в началото на годината се дължи на възходяща ревизия на данните за потребителските разходи и на тези за американския износ.

Въпреки че растежът на потребителските разходи се забави рязко от 3,5% в края на 2016-а година до повишение с едва 1,1% в началото на настоящата година, окончателните данни са по-добри от предишна оценка за тяхно повишение с едва 0,6 на сто. Растежът на разходите на домакинствата от 1,1% обаче е най-слабия от второто тримесечие на 2013-а година. В същото време дълготрайните нежилищни бизнес инвестициите се повишиха с 10,4% спрямо предишна оценка за техен растеж с 11,4% и след повишение с едва 0,9% през последните три месеца на миналата година.

Бизнес инвестициите в жилищния сектор пък се повишиха с 13,0% вместо с 13,0% на сто, а тези за оборудване и съоръжения – със 7,8%. Подкрепа за по-добрия от очакваното икономически растеж през първото тримесечие оказва и добрата възходяща ревизия на данните за американския износ, като той нарасна със 7% спрямо предишна оценка за повишение с 5,8%, докато вносът се увеличи с 4%. По този начин позитивният т.нар. “нетен износ“ всъщност добави 0,33 процентни пункта към растежа на БВП през първото тримесечие, докато според предходна оценка на Департамента по търговия, позитивният нетен експорт добави едва 0,13 пункта към икономическия растеж.

Акумулираните от бизнеса стокови запаси обаче се увеличиха с едва 2,6 млрд. долара при предишна оценка за тяхното повишение с 4,3 млрд. долара и след като през последното тримесечие на миналата година те нараснаха с цели 49,6 млрд. долара, информира econ.bg. Ценовият индекс на личните потребителски разходи (т.нар. PCE индекс), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през първото тримесечие с цели 2,4%, потвърждавайки предишната оценка, докато основният ценови индекс се повиши с 2,0% вместо с 2,1% според предходната оценка на търговския департамент.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *