БАН: Големият ни проблем е бедността

В нашето общество има много проблеми – демография, здравеопазване, образование.  Всички промени в тези области ще се виждат след 15-20 г. Ето защо трябва да имаме национални програми, които да не се променят с всички следващи управляващи. Това каза в студиото на БНТ академик Стефан Воденичаров. Той съобщи, че екип от БАН е разработил „Възгледи за национални цели за устойчиво развитие на България“, където са обсъдени всички социални проблеми, пред които сме изправени.
„Големият проблем на България е бедността, а ние сме бедни, защото не произвеждаме нищо. Трябва да се възстанови нормалният стопански живот“, призова Воденичаров.
По думите му доходите се повишават, но това се случва на нищожна основа спрямо европейската. „Трябва да се прецени кои стоки ще бъдат търсени – бъдещето е на електромобилите, а у нас могат да се произвеждат електромоторите. В България има учени, които могат от цинк и олово да изработят батерии на бъдещето“, коментира още академикът.

Бедността се описва като икономическо състояние при което липсват както пари, така и стоки и услуги от първа необходимост, които позволяват на човек да живее в приемливи условия. Такива са храната, водата, образованието, здравните услуги и подслонът. Има много действащи дефининиции за това какво е бедност, което води до съществени разминавания в разбирането на термина в различните държави. Поради същата причина все още не е създадена обща дефиниция за бедност. Сигурността на доходите, стабилността и предвидимите бъдещи средства за живот също спадат сред основните нужди, които служат като индикатори за бедността. Следователно тя може да бъде разглеждана и като икономическо състояние при което липсват стабилни и предвидими средства за живот.

Според стaтиcтиĸaтa нa Еврокомисията зa 2016 гoдинa тpитe нaй-бeдни peгиoнa в EC cъщo ce нaмиpaт y нac. Toвa ca Ceвepoзaпaдният, Южният цeнтpaлeн и Ceвepният цeнтpaлeн peгиoн, ĸoитo ce ĸлacиpaт cъoтвeтнo нa пocлeднитe тpи пoзиции пo БBΠ нa глaвa oт нaceлeниeтo. Haй-нaпpeд cлeд Югoзaпaдния peгиoн cпopeд индeĸca зa peгиoнaлнa ĸoнĸypeнтocпocoбнocт e Ceвepoизтoчният peгиoн, ĸoйтo e нa 238-o мяcтo. Южният цeнтpaлeн e нa 243-тo, Ceвepният цeнтpaлeн – нa 245-тo, Югoизтoчният – нa 253-тo, a Ceвepoзaпaдният – нa 258-o.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *