Барак Обама предупреди Конгреса да не допуска „опасна игра“ с тавана на дълга

Обама припомни, че икономиката е пострадала при сблъсъците в Конгреса за националния дълг през 2011 година, които доведоха до понижаване на американския кредитен рейтинг.
Ако Конгресът откаже да даде на Съединените щати възможността да плаща сметките си навреме, последствията за цялата световна икономика може да бъдат катастрофални. Последният път, когато Конгресът заплаши да поеме по този път, цялата ни икономика пострада заради това. Семействата и бизнесът ни не могат да си позволят отново тази опасна игра, каза Обама в седмичното си радио- и интернет обръщение.
Съединените щати достигнаха законово позволения лимит за вземане на заеми от 16,4 трилиона в понеделник. Конгресът има около два месеца да увеличи тавана на държавния дълг, за да може правителството да взема още заеми или рискува да доведе кабинета до невъзможност да плаща сметките и финансовите си задължения, припомня Франс прес.
Постигнатата тази седмица сделка за т.нар. „фискална пропаст“ не засегна въпроса за тавана на дълга. Републиканците, които приеха споразумението без значително орязване на разходите, сега настояват за отстъпки и сериозно намаляване на харчовете, а в замяна ще позволят увеличаване на тавана на дълга.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *