Филип Хамънд: Без сделка за Брекзит ще се отвори 80-милиардна дупка в обществените финанси

Във Великобритания отношенията между министерството на финансите и министерството за Брекзит са силно обтегнати след публикуването на насоките за гражданите и бизнеса в случай, че не бъде постигнато споразумение за Брекзит. Министърът на финансите Филип Хамънд заяви, че без сделка ще се отвори 80-милиардна дупка в обществените финанси. В същото време ново проучване на общественото мнение показва, че 69 процента от британците смятат, че страната ще получи лоша сделка от ЕС. Филип Хамънд бе подложен на големи критики от депутати от Консервативната партия и десните медии в подхващане на нова кампания за сплашване на хората след предупреждението му за „големи финансови последици“, ако Великобритания напусне ЕС без сделка.

Само часове след като министърът за Брекзит Доминик Рааб обяви насоките и се опита да омаловажи рисковете от излизането без сделка, Филип Хамънд публикува писмо, в което се казва, че при този сценарий ще се отвори дупка за 80 милиарда паунда в обществените финанси. От министерството на финансите твърдят, че Доминик Рааб е бил запознат преди две седмици с писмото на Филип Хамънд и е дал съгласие то да бъде публикувано, но от министерството за Брекзит казват, че това не е истина.

На фона на всичко това, ново проучване на Sky Data, малко преди публикуването на насоките, показва сериозна промяна в обществените нагласи за сделката с ЕС. 69 процента сега от британците смятат, че страната ще получи лоша сделка. Преди пет месеца това мнение споделяха само 37 на сто.

Великобритания и Европейският съюз ще преговарят отсега нататък непрестанно. Това заяви главният преговарящ от ЕС Мишел Барние, предаде Франс прес. Той припомни, че преговорите за излизането на Великобритания от съюза навлизат в тяхната последна фаза. „Преговорите влизат в тяхната финална фаза и ние се договорихме, че ЕС и Обединеното кралство ще преговарят отсега нататък непрекъснато“, обяви Барние на обща пресконференция в Брюксел след поредна среща с британския министър за Брекзит Доминик Рааб.
Барние каза, че всяко споразумение с Великобритания за бъдещите им отношения трябва да спазва правилата на единния пазар на ЕС, предаде Ройтерс.
Той поясни, че при преговорната сесия през юли двете страни са се доближили до намирането на споразумение за тяхното сътрудничество в областта на сигурността след Брекзит, но все още са далеч от споразумение за бъдещите им икономически отношения.
„Това партньорство трябва да уважава единния пазар и основите на европейския проект и ако това е добре разбрано, ние можем да приключим успешно преговорите“, каза Барние.
Той каза, че сделката с Великобритания е нужно да бъде постигната не по-късно от ранния ноември и че ЕС не работи за изход „Брекзит без сделка“, въпреки че трябва да се подготви за това.
Рааб от своя страна каза, че Великобритания е уверена, че може да постигне споразумение за Брекзит с ЕС през октомври, предаде Ройтерс.
„Ако имаме тази амбиция, този прагматизъм и тази енергия и от двете страни, аз съм уверен, че можем да постигнем това споразумение до октомври“, заяви Рааб на общата пресконференция с Барние. Той призна, че има още неща за договаряне и че двамата с Барние са имали честен разговор по този въпрос. Рааб каза, че иска двете страни да се опитат да договорят на политическо ниво онова, което не са успели да изгладят по време на техническите разговори.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *