Берлин е готов да направи „всичко, което е разрешено“, за да спаси еврозоната

„Всичко“ означава, всичко, което е разрешено“, уточни Георг Щрайтер, отговаряйки за пореден път на въпрос по декларацията на Берлин от миналата седмица, към която след това  се присъединиха Париж и Рим, че „ще се направи всичко, за да бъде защитена еврозоната“, информира Франс прес.
Германия се противопоставя на варианта Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да получи лиценз да заема пари от Европейската централна банка (ЕЦБ) и да разполага с повече средства, за да може да оказва помощ на затруднени страни, като вариант за уреждане на кризата. Възможност, която, за сметка на това, подкрепят Италия и Франция, отбелязва АФП.
„Евентуален банков лиценз за ЕСМ в никакъв случай не е част от проектите ни“, потвърди Щрайтер.
Вчера финансовото министерство обяви, че се противопоставя на подобен вариант, заявявайки, че „ЕСМ няма банков лиценз и ние не виждаме необходимостта да му го предоставяме“.
Германската централна банка коментира, че това би могло да доведе до финансирането на бюджетните дефицити от ЕЦБ, а това й е забранено от нейния мандат.
Членът на управителния съвет на ЕЦБ, управителят на австрийската национална банка Евалд Новотни подкрепи обаче този вариант, а пазарите и наблюдателите много внимателно ще следят какво ще каже по въпроса в четвъртък, на заседанието по паричната политика, президентът на ЕЦБ Марио Драги, отбелязва АФП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *