„Биволъ“: „Къщи за тъщи“ е върхът на айсберга

„Къщи за тъщи“ е върхът на айсберга, който е разбираем за хората. Има прогимназии, строени и които ще станат като хотели, но официално са дневни старчески домове. Това нещо след 5 години става хотел“. Това каза пред БНР журналистът Атанас Чобанов – главен редактор на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“. „Това е една система, която явно е градена целенасочено, за да се облагодетелстват определени хора. Започнало е 2010 г., доколкото разбрах от документите на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Първите приеми на документи за къщи за гости са за селски райони – места, където трябва да се развие туризъм и където Европа отпуска пари на хора, които живеят там и искат да развиват бизнес, но не им достигат средства, за да изградят къщи за гости“, посочи Чобанов в интервю за „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Той обясни какво се получава на практика: „Първо – още при селекцията са избрани места като Велинград – спа столица на България, Сандански, Хисар, които нямат нужда, защото те вече са развити – там има 5-4-звездни хотели“.

Журналистът даде пример с къща за гости във Велинград: „Намираме къща за гости на един хотелиер – Кантарджиев май се казваше, която е огромна като конак. Отсреща е неговият голям хотел, също подпомогнат с европейски пари. Т.е. той има бизнес, развива го, а къщата седи заключена за жена му или да си ходят на партита там. Това е свързано с властта, местен бизнесмен, който е съученик на кмета“.

„Тези връзки няма как да са се създали случайно. От 2000 подадени досиета за селекция в ДФЗ, те да изберат точно тези хора. А те са кметове, служители на ДФЗ, зам.-министър Манолев. За това става дума – планомерно организирана кражба“, коментира Атанас Чобанов. Според  него публикацията на списъка от 2016 г. е бил подигравка с публиката.

Заради вълната на обществено недоволство сега се мобилизира кампанийно и прокуратурата, която много добре знае за какво става дума, изказа мнение журналистът от „Биволъ“.

По думите му 40% от стойността на построеното се открадва. „40% от еврофондовете заминават нанякъде чрез надути количествено-стойностни сметки“.

Виолета Александрова – бивш зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“, разказа: „Когато аз и г-н Николов бяхме назначени в ДФЗ, ние заварихме прием на къщи за гости. Проектите вече бяха приети и ние трябваше да ги обработим и като гумен печат да подпишем това, което те бяха заложили преди нас като схема“.

По повод думите на земеделския министър Румен Порожанов, че не си спомня какво е правил, докато заемал поста директор на ДФ „Земеделие“, Александрова каза, че Порожанов е разплатил средства за изграждане на къщи за гости на три приема на документи през годините.

„През неговото директорстване са били пуснати два приема – от него и един пуснат от Калина Илиева… Дори каза, че бил осъществил контрол и бил въвел референтни цени. Това е лъжа. Референтните цени ги въведохме аз и Мирослав Николов. Там се опитахме да ограничим цените на яхтите, джиповете и т.н. до 39 хил. лв., защото в този последен прием просто беше нещо покъртително – вътре имаше толкова много превозни средства, толкова луксозни превозни средства – беше нещо ужасяващо. Тези проекти наистина не бяха за подписване, те не носят никаква икономическа стойност за напредъка на селските райони. Те просто са си едни проекти, които ще обслужат и ще направят едни хора да живеят по-луксозно и по-богати“.

Според нея Румен Порожанов трябва да бъде освободен. Тя обаче добави: „Винаги, когато става въпрос за Порожанов, темата заглъхва. Имам чувството, че г-н Борисов просто не може да освободи г-н Порожанов, защото не го е назначил той. Слуховете говорят, че той е от т.нар. министри на ДПС в правителството. Затова въпреки огромните скандали и неприятности, които Борисов има във връзка с тези неразбории и корупция, която се шири в ДФЗ и Министерството на земеделието, той не ги освобождава“.

Александрова припомни, че през 2014 г. са подали сигнали до тогавашната КОНПИ, до икономическа полиция и ДАНС за конфликт на интереси на Янаки Червеняков. Сигналите са останали без отговор, каза тя и добави, че и в момента Червеняков работи във Фонд „Земеделие“. По думите ѝ в момента той не е в отпуск, а е помолен от директора да не ходи на работа, за да не дразни колегите си, в същото време обаче си е получавал заплата. Тя подчерта, че години наред няма никакво желание да се разследва каквото и да било.

Няма сваляне на доверие от хората на Цветанов, добави мнението си Атанас Чобанов и посочи: „В случая с Цветанов имаме огромно несъответствие в доходите – половин милион, който е прикрит от КПКОНПИ. Нещата са стигнали такава развала, че няма кой да разследва“.

Земеделският министър Румен Порожанов е отказал да участва в предаването „Неделя 150“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *