Бизнесът подкрепи плаващи заплати на чиновниците

„Това е в пазарната икономика. Не може само с наказания и преследване на държавната администрация“, коментира днес след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Цветан Симеонов, председател на БТПП.  „След като мине по етапния ред, за да може анализаторите да се произнесат, ще мога да ви отговоря 30% и 70% много ли е, или малко“, добави Симеонов, цитиран от „Фокус“. Ние настояхме да има и ясни стимули за по-добре свършена работа, за онези отдели, които се ограничават в бройката, а увеличават броя на обслужените или качеството на обслужване. Така Симеонов коментира темата за заплатите на държавните служители, поставена през април 2010 година. от вицепремиера Симеон Дянков и която днес Тристранният съвет започна да обсъжда.  Синдикатите са против идеята.
Тристранният съвет е обсъдил и темата за работата без трудов договор. Цветан Симеонов обяви, че КТ „Подкрепа“ е предложила „за работниците, които не настояват да са на трудов договор, да бъде удържана определена сума за определени месеци от социалното осигуряване и тази сума да бъде внесена в НОИ“. „Това е доста разумно предложение. Защото един човек, когато нарушава закона, трябва да бъде санкциониран, и е хубаво, когато санкцията отива по предназначение. Той като се крие, че няма трудов договор, избягва тези плащания“, коментира Симеонов.
„Получихме съгласието на министър Дянков, че той ще наблюдава лично движението на законопроекта за криминализиране на умишленото укриване на неплащането на вноски от работодатели. При такова условие се съгласихме на работниците, които работят без трудови правоотношения, да бъдат налагани глоби в размер на осигурителните вноски, които биха били между 3 или 5 минимални работни заплати, добави президентът на КНСБ Пламен Димитров.
КНСБ предлага при първо нарушение на работника да се удържат 10% от минималната работна заплата, а при второ – 30%.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *