Биткойнът покорява нови върхове над 2400 долара

Дигиталната валута биткойн достигна нова рекордна стойност в сряда, поскъпвайки над 2 400 долара, след като търсенето за криптовалути скочи рязко покрай създаването на нови т. нар. токени за привличането на финансиране за стартъпи, използващи блокчейн технологията, предаде Ройтерс.

Блокчейн е основната технология зад биткойна и се поддържа от мрежа от компютри, която може да проследи движението на всеки актив без необходимостта от централен регулатор.

Биткойнът достигна рекорд от 2 409 долара на платформата BitStamp. От началото на годината досега цената на дигиталната валута се е увеличила над два пъти.

Биткойнът доминира в „подземния“ онлайн свят. Според експерти причината за това е размерът му – общата стойност на всички биткойни в обращение е над два пъти по-голяма от тази на най-близките му конкуренти.

Обяснение за възхода на криптовалутата може да бъде намерено и в повишеното търсене напоследък на други дигитални валути, които се продават в своеобразни „първични предлагания“ (initial coin offering, или ICO). При тях стартиращи предприятия продават токените си директно на потребителите, за да привлекат капитал, без да им бъде оказан регулаторен надзор, информира investor.bg.

„Биткойнът поскъпна със 100% за по-малко от 2 месеца. Индексът Shanghai се понижи с близо 10% за същия период, докато повечето глобални акции поскъпнаха. Това вероятно не е съвпадение“, коментира Джефри Гундлах, главен изпълнителен директор в DoubleLine Capital във вторник в Twitter.

Силното търсене на биткойни в Япония също подкрепя възхода на виртуалната валута, която може да се прехвърля във всяка точка на света бързо и анонимно, без да има централен регулатор.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *