Близо 140 млн. лева са нужни за увеличени с 15 % заплати в МВР

Полицейски синдикати и МВР спориха за размера на заплатите във ведомството.  Синдикатите предлагат минималната заплата в МВР да бъде обвързана с минималната или средната за страната. Ресорният зам.-министър Стефан Балабанов обясни, че към днешната среща няма как да бъде постигнат категоричен отговор, тъй като за промените в закона има конкректен ред, по който трябва да се премине.
Част от синдикатите искат увеличение на заплатите със задна дата – от 1 февруари. От МВР обясниха, че това не може да стане по сега действащия закон. При исканите 15 процента ще са нужни над 11 млн лева. Така за една година тряба да се намерят близо 140 млн. лева. Синдикатите искат и да бъде приет изцяло нов закон за Министерството на вътрешните работи, с който да се отмени реформата, проведена от предишното ръководство на МВР с вътрешен министър Румяна Бъчварова. Според тях именно тази реформа е довела до големи разлики в заплащането на служители, заемащи една и съща позиция.
От синдикат „Огнеборец“ искат нов закон за МВР и изцяло нов закон за пожарната.
Националният синдикат на гражданската администрация в МВР настоява за промяна на статута на държавните служители, за промяна на начина, по който се изчислява работното им време и за допълнителни пари за работа с класифицирана информация. Освен това от НСГА настояват на работещите държавни служители при извънредност да се плаща пълната изработена сума. Такъв е случаят с последните избори. От МВР обясниха, че такава промяна може да стане само с корекция на Кодекса на труда. За да бъдат увеличени заплатите на полицаите най-силният аргумент е предстоящото председателство на Съвета на ЕС. По този начин от МВР ще се опитат да убедят финансовия министър и премиера за увеличението на заплатите на полицаите.
След срещата със синдикатите Балабанов обясни, че е съгласен с исканията на синдикатите за заплати, но всичко е въпрос на бюджет. А Валентин Попов – председател на  СФСМВР – обясни, че протестите на полицаите в страната продължават. Следващият ще е в София, в четвъртък, когато е празникът на пожарникарите.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *